ACCES PREMIUM
De ce premium?
Taxa pe lux
Ce ar trebui să știe firmele în 2024 despre impozitul suplimentar pentru vehicule scumpe
Din 2024, persoanele juridice care dețin vehicule scumpe trebuie să achite la stat, suplimentar impozitului local, o așa-zisă taxă pe lux. Iată ce știm până acum despre acest subiect.
Articolul continuă mai jos
Ca o regulă generală, ținând cont de prevederile art. 500^1 lit. b din Codul fiscal, ce au fost
introduse prin Legea 296/2023,
firmele care au în proprietate autoturisme înmatriculate sau înregistrate în România
a căror valoare de achiziţie individuală depăşeşte 375.000 lei (aproximativ 75.000 euro)
datorează un impozit special, ce constituie venit la bugetul de stat, pe o perioadă de cinci ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracţiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.
Impozitul special pe bunurile mobile de valoare mare aparținând firmelor se stabilește prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.
Spre exemplu, dacă un autoturism va fi achiziționat în martie 2024, impozitul se va plăti pentru nouă luni în anul 2024 și apoi pe ani întregi din 2025, respectiv fracțiuni de ani, până se încheie cei cinci ani de aplicare.
Un aspect important de reținut constă în faptul că firmele au obligația legală de a declara și plăti impozitul special pentru vehiculele scumpe la organul fiscal central în a cărui rază de competenţă se află domiciliul sau sediul lor până la data de 31 decembrie, inclusiv, a anului pentru care se datorează impozit. Prin urmare, se va datora impozit la data de 31 decembrie 2024 pentru anul 2024, iar acesta se va achita la autoritățile centrale, nu la cele locale.
Important de reținut este faptul că Agenția Națională de Administrare Fiscală a postat recent pe site-ul său, în dezbatere publică,
proiectul de ordin pentru aprobarea
modelului și conținutului formularului 216 - „Declarație privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare”. Acesta încă n-a fost oficializat până acum.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.