ACCES GRATUIT
UPDATE: Oficial: Minorii de peste 16 ani cu domiciliul în străinătate pot ieși din țară neînsoțiți și fără să prezinte acordul părinților
Tinerii ce au împlinit vârsta de 16 ani şi care au domiciliul sau reşedinţa stabilită în ţara de destinaţie pot călători de-acum neînsoțiți și fără să mai aibă nevoie de acordul părinților, potrivit unei ordonanțe publicate vineri în Monitorul Oficial. Practic, aceasta este o extensie a măsurii apărute în vara lui 2023, respectiv posibilitatea ca tinerii care au împlinit 16 ani să poată călători în străinătate fără să fie însoțiți de un adult.
Articolul continuă mai jos
După cum spuneam, în 2023 s-a stabilit, prin
Legea 247, care are ca scop modificarea
Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, ca
cetăţenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani să poată călători în străinătate neînsoţiţi, însă numai cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali.
Acum, prin
OUG 25/2024, aplicabilă din 22 martie și prin care s-a stabilit tot modificarea Legii nr. 248/2005, regula se extinde, astfel încât tinerii ce au împlinit 16 ani,
care au domiciliul în străinătate să poată ieși neînsoțiți din țară, dar
fără să mai prezinte acordul părinților.
Mai exact, de-acum există două excepții de la regula ce stabilește că minorii pot călători în străinătate numai însoțiți, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali, în condițiile în care înainte exista doar cea amintită mai sus (prima din lista ce urmează).
Mai precis,
pot călători în străinătate neînsoţiţi, potrivit noii ordonanțe:
- cetăţenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali;
- cetăţenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani şi care au domiciliul sau reşedinţa stabilită în ţara de destinaţie, fără acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali.
În plus, este permisă acum ieșirea de pe teritoriul României, în baza unor documente de călătorie valabile, și a minorilor cărora le-a fost recunoscută capacitatea deplină de exerciţiu, alături de categoriile existente anterior, respectiv cetățenilor români care au împlinit vârsta de 18 ani și minorilor căsătoriți în condițiile legii.
Apoi, deoarece, de la sfârșitul lunii martie, România intră în spațiul Schengen cu granițele aeriene și maritime, Poliția de frontieră va putea efectua controale nesistematice, aleatorii, cu privire la îndeplinirea condițiilor legale în cazul cetățenilor români minori care ies din țară către state Schengen, ținând cont de interesul superior al copilului și protejarea copiilor de riscul de a deveni victime ale traficului de persoane.
Mai precis, documentul prevede că
“în vederea constatării îndeplinirii de către cetățenii români minori a condițiilor de ieșire din România către state Schengen, pe cale aeriană sau maritimă, organele poliției de frontieră pot efectua verificări nesistematice în porturi, aeroporturi, aerodromuri și heliporturi”.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)