La modul concret, pentru că anterior legea vorbea despre ieșirea minorilor din țară pe cale aeriană sau maritimă, iar, de la 1 ianuarie 2025, România a intrat în spațiul Schengen și cu granițele terestre, legea a fost modificată și se referă acum la toate granițele, adică inclusiv cele terestre.
Mai exact, legea stabilește acum că “cetățenii români minori pot ieși din România către state care aplică în totalitate acquis-ul Schengen, denumite în continuare state Schengen, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de prezentul articol (art. 30 - n. red.)”.
Așadar, așa cum poate vedea mai sus, legea păstrează regulile de până acum pentru ieșirea minorilor din țară. Mai precis, conform Legii 248/2005, minori cu vârsta de până la 16 ani pot călători în afara granițelor însoțiți de ambii părinți, iar dacă această condiție nu este bifată, trebuie să existe o împuternicire din partea părintelui care nu este prezent (sau o dovadă că acesta a decedat/ că părintele care-l însoțește exercită singur autoritatea părintească etc.) ori să existe acordul ambilor părinți, în cazul în care este însoțit de o altă persoană decât un părinte.
De ceva vreme, minorii de peste 16 ani cu domiciliul în străinătate pot ieși din țară neînsoțiți și fără să prezinte acordul părinților. Practic, acum, pot călători în străinătate neînsoțiți:
- cetățenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali;
- cetățenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani și care au domiciliul sau reședința stabilită în țara de destinație, fără acordul părinților ori al reprezentanților legali.
Și aceste prevederi au fost modificate recent, pentru extinde situațiile în care polițiștii de frontieră pot verifica condițiile de ieșire din România a minorilor, deoarece, până de curând, aceste verificări puteau fi făcute doar în porturi, aeroporturi, aerodromuri și heliporturi.
Comentarii articol (1)