„Am încercat să facem patru scenarii pentru toate variantele pe care le-am văzut noi în practică. Este foarte important să înțelegem că dacă avem pierdere contabilă, nu ajungem să plătim IMG - deci, am închis din start discuția. Dar dacă avem profit contabil și profit fiscal, atunci, evident, în primul rând, calculăm impozitul pe profit, calculăm IMCA -- dacă suntem peste 50 milioane euro --, iar apoi acest rezultat, impozitul pe care-l vom plăti, va fi luat în considerare la determinarea IMG.
Apoi, dacă avem profit contabil și pierdere fiscală, atunci vom plăti IMCA -- din nou, evident, vorbim de situațiile în care acesta este aplicabil -- și acest impozit, pentru că este asimilat impozitului pe profit, va fi un impozit luat în considerare la calculul IMG. Apoi este situația în care avem pierdere contabilă și pierdere fiscală - aici se plătește IMCA, dar nu se va plăti IMG. Și ultima situație e cea în care avem pierdere contabilă și profit fiscal - aici se va plăti impozit pe profit sau IMCA, dar nu se va plăti IMG”, a explicat, la o conferință recentă, Andreea Mitiriță, Partener Tax, Legal & People la PwC.
IMCA, ce a fost stabilit prin Legea 296/2023, are o cotă de 1% și se aplică, începând din 2024, firmelor cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro în anul precedent. Concret, IMCA este datorat de firmele care în mod normal ar datora un impozit pe profit mai mic decât acest prag minim sau care n-ar datora deloc impozit pe profit (pentru că au pierdere fiscală).
Directiva europeană 2.523/2022 privind IMG este transpusă în România prin Legea 431/2023, care se aplică efectiv începând cu anul fiscal 2024. Prin această măsură, ideea este de a impozita afacerile marilor companii (multinaționale și grupuri naționale mari) la același nivel (15%), indiferent unde sunt stabilite. Deși impozitul pe profit este, la noi, de 16%, există situații în care rata efectivă de impozitare poate să scadă sub 15% (dacă se aplică facilități fiscale), caz în care trebuie plătit IMG pentru jurisdicția României pentru atingerea pragului de 15%.
Iată, pe scurt, schema celor spuse de specialista de la PwC:
1. Profit contabil și profit fiscal: - se plătește impozit pe profit sau IMCA; - e luat în considerare la calculul IMG. |
2. Profit contabil și pierdere fiscală - se plătește IMCA; - e luat în considerare la calculul IMG. |
3. Pierdere contabilă și pierdere fiscală - se plătește IMCA; - nu se plătește IMG. |
4. Pierdere contabilă și profit fiscal - se plătește impozit pe profit sau IMCA; - nu se plătește IMG. |