ACCES PREMIUM
De ce premium?
Recuperarea pierderilor fiscale la plătitorii IMCA: Teoretic, acest lucru va fi posibil, dar e nevoie de clarificări legislative
Una dintre problemele identificate în practică în contextul apariției impozitului minim pe cifra de afaceri (IMCA) este ce se întâmplă cu pierderile fiscale ale plătitorilor de impozit pe profit? Conform unui reprezentant al Ministerului Finanțelor (MF), plătitorii de IMCA ar trebui să-și poată recupera pierderile fiscale, însă sunt necesare clarificări ale legislației în acest sens.
Articolul continuă mai jos
Discuția despre
recuperarea pierderilor fiscale la plătitorii IMCA a avut loc la recenta
conferință anuală de taxe a celor de la PwC România. La eveniment, unul dintre specialiști a întrebat ce se întâmplă cu pierderile fiscale (atât cele anterioare anului 2024, cât și cele din 2024) în cazul în care o entitate plătește IMCA? Acestea pot fi reportate în anii următori pentru a fi recuperate sau nu?
Răspunsul a venit din partea
Georgetei Toma, Șef Serviciu în Direcţia Generală de Legislaţie Fiscală şi Reglementări Vamale şi Contabile din MF:
„Într-adevăr, aceasta este o temă pe care o avem în analiză, pentru că, din perspectiva reprezentanților mediului de afaceri, se doresc clarificări în acest sens. Cel puțin ca o idee de plecare în această analiză pornim de la ideea că, într-adevăr, este afectată perioada de recuperare, dar ne dorim ca sistemul să rămână în continuare. Practic, pentru că noi datorăm IMCA și în situația în care avem pierdere fiscală, pentru că așa este norma în vigoare, să considerăm că această pierdere fiscală rămâne de recuperat în sistemul clasic. (...)Într-adevăr, noi avem aceste calcule în vederea comparației și considerăm că acest drept de recuperare a pierderii fiscale nu ar trebui pierdut. Dar urmează să aducem aceste clarificări, inclusiv ale acestui aspect al pierderii curente, să spunem. Ne mai gândim la perioada de recuperare, pentru că, într-adevăr, ar putea fi două soluții, dintre care una mai favorabilă, în care, pe perioada plății IMCA, să considerăm că recuperarea pierderilor se suspendă.”Tot în contextul pierderilor fiscale la plătitorii de IMCA, reprezentanta MF a fost întrebată și
ce se întâmplă cu dosarul prețurilor de transfer? Acesta trebuie să fie făcut în continuare pentru toate tranzacțiile sau rămâne doar pentru partea de venituri?
„Legat de dosarul prețurilor de transfer, recunosc că această temă n-a fost dezbătută în întâlnirile precedente legate de acest sistem de impozitare. Dar, având în vedere că IMCA este un impozit cu care intrăm într-o comparație, pentru determinarea impozitului pe profit nu au fost aduse reguli specifice legate de dosar. Deci, pentru stabilirea impozitului pe profit care intră în comparație, este nevoie în continuare, dacă avem tranzacții cu persoane afiliate, să aplicăm regulile generale”, a precizat Georgeta Toma de la MF.
IMCA, ce are o cotă de 1%,
se aplică, începând din 2024, firmelor cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro în anul precedent, așa cum s-a stabilit prin Legea 296/2023. Concret, IMCA este datorat de firmele care în mod normal ar datora un impozit pe profit mai mic decât acest prag minim sau care n-ar datora deloc impozit pe profit (pentru că au pierdere fiscală).
Citește și: Interviu / Limitarea recuperării pierderilor la impozit pe profit, o „frână” pentru investițiile firmelor.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)