avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Sponsorizare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Sponsorizare

Buna ziua,
Am și eu o întrebare referitoare la cheltuielile cu sponsorizarile: Daca o firma are pierdere fiscală in anul precedent, dar in anul 2013 va inregistra profit, (pierderea fiscală posibil sa se mențină) poate face sponsorizari, și daca da aceste cheltuieli vor fi deductibile la calculul impozitului pe profit.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: busubianca , utilizator 14:07, 21 Martie 2013
Da. Poate face sponsorizare daca previzionati ca anul 2013 se va incheia cu profit si deci veti plati impozit pe profit si daca inca sunteti platitori de impozit pe profit si nu ati fost nevoiti sa treceti la microintreprindere.
Extras din codul fiscal, art 21:
p) cheltuielile de sponsorizare şi/sau mecenat şi cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările ulterioare, şi ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cei care acordă burse private, potrivit legii, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente în limita minimă precizată mai jos:
1. 3 la mie din cifra de afaceri;
2. 20% din impozitul pe profit datorat.
În limitele respective se încadrează şi cheltuielile de sponsorizare a bibliotecilor de drept public, în scopul construcţiei de localuri, al dotărilor, achiziţiilor de tehnologie a informaţiei şi de documente specifice, finanţării programelor de formare continuă a bibliotecarilor, schimburilor de specialişti, a burselor de specializare, a participării la congrese internaţionale;
Dar si anul 2013 are pierdere fiscală datorita faptului că pierderea din anii 2011, 2012 este mare si nu se acoperă din profitul realizat în 2013.
Nu are importanta. Pierderea fiscala din anii precedenti se acopera cu rezultatul pozitiv al exercitiului financiar curent iar sponsorizarea se deduce din impozitul pe profit datorat.
Adica intai calculati profitul exercitiului curent si apoi incepeti sa acoperiti din pierderile anilor precedenti.
Urmariti intr-un formular 101 care e ordinea calculului.
Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2013
george-neagu, moderator
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sponsorizari Elleny Elleny Buna! Va rog daca poate cineva sa imi spuna si mie care este modificarea legislativa privind sponsorizarile? Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Impozit pe profit ContSters126395 ContSters126395 intrebarea mea este cat la suta din impozitul pe profit poate fi dat pentru o sponsorizare? Am inteles ca nu tot impozitul pe profit al unei firme ci doar o ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare Manuela_99 Manuela_99 Va rog sa-mi spuneti,daca in decembrie se face nota contabila 129-1068 cu suma existenta in contul de sponsorizare, cheltuiala deductibila in totalitate la ... (vezi toată discuția)