Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care au realizat stagii de cotizare contributive în sistemul public de pensii, care nu au împlinit vârsta standard de pensionare şi care au capacitatea de muncă diminuată din cauza fie a accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, constatate conform legii, fie a altor boli şi accidente care nu au legătură cu munca, potrivit noii legi a pensiilor, care intră în vigoare toamna asta. Una dintre noutățile extrem de importante din Legea nr. 360/2023 este că sunt redefinite cele trei grade de invaliditate pentru a permite desfășurarea unor activități și cumulul pensiei cu veniturile generate de ele - detalii, aici.
În același timp însă, noua lege reconsideră perioadele asimilate stagiului de cotizare la pensie și printre acestea nu se mai regăsesc perioadele în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate, așa cum stabilește în prezent Legea 263/2010, adică actuala lege a pensiilor.
Până acum, perioadele asimilate, printre care se regăsea și perioada în care cineva a beneficia de pensia de invaliditate, erau considerate perioade pentru care nu s-au datorat sau plătit contribuţii de asigurări sociale şi care sunt asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Cu alte cuvinte, conform legii actuale, perioadele asimilate erau acele perioade necontributive, dar pe care legiuitorul le considera asimilate stagiului de cotizare pentru pensie.
Actuala lege a pensiilor | Noua lege a pensiilor |
Art. 64
(1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate. (2) Transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limită de vârstă, în condiţiile prevăzute la alin. (1), se face din oficiu. |
Art. 72
(1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă stabilită în condiţiile prezentei legi, cu valorificarea eventualelor perioade de stagiu de cotizare realizat, conform legii, pe durata pensionării de invaliditate, precum şi a perioadelor prevăzute la art. 61 alin. (2) (adică cele în care solicitantul a încheiat un contract de asigurare ca să-și completeze stagiul - n.red.) (2) Transformarea pensiei de invaliditate în pensie pentru limită de vârstă, în condiţiile prevăzute la alin. (1), se face din oficiu şi se acordă cuantumul cel mai avantajos. (3) Indemnizaţia pentru însoţitor prevăzută la art. 67 se menţine şi pe durata acordării pensiei pentru limită de vârstă. (4) În situaţia în care pensionarii de invaliditate îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea unei pensii anticipate, aceştia pot opta între pensia de invaliditate şi pensia anticipată. |
Comentarii articol (14)