„Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pentru limită de vârstă, respectiv vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare contributiv prevăzute în anexa nr. 5 la lege, începând cu data intrării în vigoare a legii, pot opta pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă sau continuarea activității în baza aceluiași contract individual de muncă/raport de serviciu, până la împlinirea vârstei de 70 ani, în condițiile prevăzute de art. 46 alin. (2) din lege”, scrie în normele de aplicare ale noii legi a pensiilor, intrată în vigoare pe 1 septembrie.
Art. 46 alin. (2) din Legea nr. 360/2023 a generat multe și aprinse discuții de la 1 ianuarie: limitează dreptul la muncă?, limitează dreptul la pensie?, ce se întâmplă după 70 de ani?, sunt vizați și pensionarii cu contracte de muncă în derulare?
Singura certitudine pe care a adus-o Ministerul Muncii în normele de aplicare ale legii e asupra uneia dintre intențiile din spatele din art. 46 alin. (2) din lege - atunci când se îndeplinesc condițiile de pensionare pentru limită de vârstă, angajatul/funcționarul, dacă vrea - și dacă vrea și angajatorul său - poate continua același raport de muncă/de serviciu și amâna deschiderea dreptului la pensie cu încă un an și apoi cu încă un an... până la 70 de ani. Dacă această prevedere din lege este sau nu constituțională, respectiv dacă limitează în vreun fel dreptul la muncă sau la pensie, e o chestiune pe care nu o putem ști momentan, întrucât astfel de aspecte sunt lămurite de judecătorii constituționali - e destul de cert însă că acest text va fi contestat, dacă ne uităm la efectele pe care le-a generat.
Așadar, legiuitorul ar fi pus o limită la această vârstă (70) în privința amânării momentului încetării de drept a raportului de muncă/de serviciu pentru motivul pensionării pentru limită de vârstă. Poți continua raportul (același raport) de muncă sau de serviciu cel mult până la 70 de ani.
Dar mai poți munci după 70 de ani? Cu siguranță, atâta vreme cât un document atestă aptitudinea în muncă. Dar nu în baza aceluiași raport, ci a unuia nou. Aici, cei care lucrează la stat sunt mai dezavantajați.
Nu ar trebui să scăpăm din vedere însă că Legea nr. 360/2023, mai exact, art. 46 alin. (2) nu se aplică decât de la 1 ianuarie 2024 - mai exact, se aplică celor care se pot pensiona pentru limită de vârstă începând cu data de 1 ianuarie 2024. Cei pensionați anterior nu sunt vizați de prevederea privind continuarea activității în baza aceluiași raport de muncă/de serviciu până la 70 de ani.
Comentarii articol (1)