HG nr. 1074/2021 a stabilit că este interzisă introducerea pe piaţa naţională a produselor ambalate în ambalajele vizate de SGR dacă acestea nu sunt inscripţionate cu marcajul prevăzut de lege, cu excepţia produselor care se află în stocul producătorilor, distribuitorilor sau comercianţilor la data de 30 noiembrie 2023. S-a prevăzut inițial că aceste stocuri pot fi introduse pe piaţă, respectiv comercializate, după caz, cel târziu până la data de 30 iunie 2024, dată după care introducerea acestora pe piaţa naţională, respectiv comercializarea lor este interzisă.
„Având în vedere multiplele solicitări de anulare/modificare a dispozițiilor art. 10 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1074/2021 (...) venite din partea operatorilor economici, se impune introducerea unui termen rezonabil de introducere pe piată și comercializare a produselor în ambalaje fără marcaj SGR, adaptat la realitățile economice și la dinamica relațiilor de afaceri din societate. Luând în considerare complexitatea sistemului și dificultățile operatorilor economici de a se adapta la realitățile economice și dinamica relațiilor de afaceri din societate, semnalate MMAP, a devenit mai mult decât necesar modificarea termenului impus prin Hotărârea Guvernului nr. 1075/2023, pentru a nu pericilita nu doar unele întreprinderi, ci pentru a nu duce la destabiliza economiei naţionale întregi”, transmitea Ministerul Mediului în nota de fundamentare ce însoțea inițiativa de prelungire a termenului-limită de punere pe piață a produselor care nu au marcajul SGR până la final de an.
Săptămâna trecută, Guvernul a dat undă verde prelungirii, astfel că produsele fără marcaj mai pot fi vândute până la 31 decembrie 2024, conform HG nr. 580/2024, care modifică HG nr. 1074/2021. De la 1 ianuarie, aceste produse nu mai pot fi vândute deloc în România sau puse pe piața națională în orice alt mod.
O altă modificare adusă prin recenta hotărâre, de la 31 mai, vizează obiective minime anuale de returnare a ambalajelor SGR impuse producătorilor. Concret, Guvernul a decis că în procentele de returnare pentru 2024 - 2026 nu se includ ambalajele SGR care sunt vândute în afara țării. Potrivit HG nr. 1074/2021, procentele sunt: 65% sticlă, 65% plastic, 65% metal pentru anul 2024; 75% sticlă, 80% plastic, 80% metal pentru anul 2025 și 85% sticlă, 90% plastic, 90% metal începând cu anul 2026.
SGR vizează ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizate pentru a face disponibile pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.
La Camera Deputaților s-a discutat în februarie modificarea Legii nr. 249/2015 pentru eliminarea vinurilor din sfera de aplicare a SGR, pe fondul unei hotărâri judecătorești ce vizează suspendarea pentru un producător de vinuri din România a termenului-maxim privind punerea pe piață a vinurilor în ambalaje fără marcaj SGR. Proiectul părea că se apropie de votul final, având propunere de adoptare, dar din februarie nu s-a mai întâmplat nimic cu acesta - parcursul său poate fi urmărit aici.
„Decizia de a reduce perioada de timp în care stocurile de produse în ambalaje supuse sistemului de garanție returnare fără sigla SGR pot fi vândute pe piața din România, a provenit din eforturile legiuitorului de a accelera implementarea măsurilor de sustenabilitate a mediului și de a spori eficiența sistemului de garanție-returnare și sublinia angajamentul României față de sustenabilitatea mediului și obiectivele ambițioase ale UE pentru o economie circulară”, mai spun cei de la minister.
Comentarii articol (0)