Proiectul de lege privind aprobarea OG nr.1/2021 se află în Parlament de aproape trei ani. Săptămâna aceasta, pe fondul unei hotărâri judecătorești ce vizează suspendarea pentru un producător de vinuri din România a termenului-maxim privind punerea pe piață a vinurilor în ambalaje fără marcaj SGR, deputații au decis că e cazul să intervină, prin acest proiect de lege, asupra Legii nr. 249/2015 astfel încât vinurile să fie scoase cu totul din sfera de aplicare a SGR.
Astfel, prin raportul de adoptare a proiectului la Camera Deputaților, a fost adăugat un amendament, redat mai jos:
Legea 249/2015 - art. 10 (5) | Modificarea propusă de deputați |
„Până la data de 1 ianuarie 2021, în baza evaluării eficienţei economice, sociale şi de mediu, precum şi a impactului asupra întreprinderilor mici şi mijlocii, prin hotărâre a Guvernului, se stabileşte un sistem de garanţie-returnare care să se aplice pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizate pentru a face disponibile pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase”.
|
„În baza evaluării eficienţei economice, sociale şi de mediu, precum şi a impactului asupra întreprinderilor mici şi mijlocii, prin hotărâre a Guvernului, se stabileşte un sistem de garanţie - returnare care să se aplice pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizate pentru a face disponibile pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel și spirtoase”. |
Acum, tot ce mai trebuie este ca deputații să voteze proiectul cu acest amendament, urmând ca, odată intrată în vigoare această lege, Guvernul să aibă 60 de zile la dispoziție să modifice HG nr. 1074/2021 în mod corespunzător.
SGR destinat ambalajelor primare nereutilizabile (sticlă, plastic, metal - volum între 0,1 - 3 litri), prin care comercianții ar trebui să rețină o garanție de 50 de bani pentru fiecare produs ambalat și pe care să o returneze apoi clienților a intrat în vigoare în 30 noiembrie anul trecut. SGR, unic la nivel naţional, este obligatoriu tuturor producătorilor şi comercianţilor, aplicându-se atât produselor fabricate pe teritoriul naţional, cât şi produselor importate sau achiziţionate intracomunitar.
Producătorilor ce pun pe piață produse în ambalaje SGR le revin mai multe obligații conform HG nr. 1074/2021, începând cu înregistrarea în baza de date și semnarea unui contract cu administratorul de sistem - ReturRo. Producătorii sunt obligați să marcheze ambalajele conform HG 1074, iar apoi să utilizeze pentru raportarea ambalajelor puse pe piața națională și care fac obiectul SGR programul informatic dezvoltat, gestionat și pus la dispoziție de către administratorul de sistem.
Stocurile existente la 30 noiembrie mai pot fi puse pe piață și comercializate cel mult șapte luni, potrivit hotărârii. Dincolo de data de 30 iunie 2024, produsele în ambalaje vizate de SGR nu mai pot fi puse la raft dacă nu au marcajul corespunzător. Acesta este termenul a cărui suspendare a obținut-o, recent, prin hotărâre a instanței, un producător de vinuri.
Odată eliminați de sub SGR, producătorii de vinuri nu vor mai trebui să respecte niciuna dintre obligațiile care le revin celorlalți producători de băuturi care pun pe piață produse în ambalaje SGR.
Atenție! Prevederile proiectului de lege nu sunt încă aplicabile. Proiectul mai trebuie să fie votat în Camera Deputaților, promulgat prin decret de președintele statului și legea va intra în vigoare în trei zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial.