Astfel, din punct de vedere fiscal, în situația persoanelor care au obţinut venituri din activităţi independente în anul 2023, altele decât venituri din profesii liberale, venitul net anual se poate determina pe baza normelor de venit de la locul desfăşurării activităţii. În acest sens, nomenclatorul activităţilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit se aprobă prin ordin al Ministerului Finanţelor, în conformitate cu activităţile din Clasificarea activităţilor din economia naţională - CAEN. Norma de venit pentru fiecare activitate desfăşurată de contribuabil nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, care se înmulţește cu 12.
De asemenea, potrivit prevederilor art. 68 din Codul fiscal, persoanele care au obţinut venituri din activităţi independente în anul 2023, impuse pe bază de norme de venit, au dreptul să opteze pentru determinarea venitului net în sistem real.
Prin urmare, opţiunea de a determina venitul net în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de doi ani fiscali consecutivi şi se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă contribuabilul nu solicită revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzătoare a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (declarația 212) şi depunerea acesteia la organul fiscal competent până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor expirării perioadei de doi ani.
Totodată, opţiunea pentru determinarea venitului net în sistem real se exercită prin completarea declaraţiei 212 cu informaţii privind determinarea venitului net anual în sistem real şi depunerea acesteia la organul fiscal competent până la data de 25 mai, inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfăşurat activitate în anul precedent, respectiv în termen de 30 de zile de la începerea activităţii, în cazul contribuabililor care încep activitatea în cursul anului fiscal.
Persoanele care realizează venituri din activităţi independente pentru care venitul net anual se stabileşte pe baza normelor de venit au obligaţia stabilirii impozitului anual datorat, pe baza declaraţiei unice, prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit ajustate, impozitul fiind final.
Atenție! Un aspect fiscal important de reținut este acela că, începând cu veniturile din activități independente aferente anului 2023, plafonul prevăzut la art. 69 alin. 9 din Codul fiscal, este de 25.000 euro/an. În aces sens, contribuabilii pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit şi care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro, începând cu anul fiscal următor au obligaţia determinării venitului net anual în sistem real. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului în lei al sumei de 25.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Naţională a României, la sfârşitul anului fiscal.
Pentru veniturile din activități independente impuse pe bază de norme de venit, se datorează, în funcție de nivelul veniturilor, CAS în cotă de 25% și CASS în cotă de 10%. Potrivit Codului fiscal, începând cu veniturile aferente anului 2023, s-a modificat baza de calcul al contribuțiilor sociale.
Astfel, baza de calcul al CAS pentru anul 2023, în cazul persoanelor care obțin venituri din activități independente, o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:
- nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, dacă veniturile realizate au valoarea între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
- nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, dacă veniturile realizate au valoarea peste 24 de salarii minime brute pe ţară.
Conform Codului fiscal, începând cu veniturile aferente anului 2023, pentru veniturile realizate din activități independente impuse pe bază de norme de venit, contribuabilul datorează CASS dacă estimează pentru anul curent venituri din activități independente a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu șase salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice.
Baza anuală de calcul al CASS pentru anul 2023 o reprezintă:
- nivelul a șase salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între șase şi 12 salarii minime brute pe ţară;
- nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
- nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe ţară.
Declaraţia unică se poate depune la organul fiscal competent prin următoarele modalități: prin mijloace electronice de transmitere la distanță, respectiv prin intermediul serviciului Spaţiul Privat Virtual, disponibil pe portalul www.anaf.ro, sau prin intermediul serviciului „Depunere declarații”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, pe baza certificatului digital calificat.
Bine de știut pentru 2024
Un aspect fiscal important de reținut este acela că, în anul 2024, în conformitate cu dispozițiile art. 68 alin. 7 din Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, următoarele categorii de cheltuieli nu sunt considerate cheltuieli deductibile:
- sumele sau bunurile utilizate de contribuabil pentru uzul personal sau al familiei sale;
- cheltuielile corespunzătoare veniturilor neimpozabile ale căror surse se află pe teritoriul României sau în străinătate;
- impozitul pe venit datorat, inclusiv impozitul pe venitul realizat în străinătate;
- cheltuielile cu primele de asigurare, precum şi cu serviciile medicale furnizate sub formă de abonament;
- donaţii de orice fel;
- dobânzile sau majorările de întârziere, amenzile, sumele sau valoarea bunurilor confiscate ca urmare a încălcării dispoziţiilor legale în vigoare şi penalităţile, datorate autorităţilor române/străine, potrivit prevederilor legale, cu excepţia celor plătite, conform clauzelor din contractele comerciale încheiate cu aceste autorităţi;
- ratele aferente creditelor angajate;
- cheltuielile de achiziţionare sau de fabricare a bunurilor şi a drepturilor amortizabile din Registrul inventar;
- cheltuielile privind bunurile constatate lipsă din gestiune sau degradate şi neimputabile, dacă inventarul nu este acoperit de o poliţă de asigurare;
- impozitul pe venit suportat de plătitorul venitului în contul beneficiarilor de venit;
- 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul desfăşurării activităţii şi a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi nu au mai mult de nouă scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietate sau în folosinţă. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situaţiile în care vehiculele respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
- vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;
- vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii;
- vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
- vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane sau pentru instruire de către şcolile de şoferi;
- vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial;
- cheltuielile cu amortizarea bunurilor din patrimoniul personal afectate exercitării activităţii, potrivit legii;
- cheltuielile de sponsorizare şi/sau mecenat, efectuate potrivit legii;
- cheltuielile înregistrate în evidenţa contabilă, indiferent de natura lor, dovedite ulterior ca fiind legate de fapte de corupţie, potrivit legii.
- alte sume prevăzute prin legislaţia în vigoare.
De asemenea, începând cu veniturile din activități independente obținute în anul 2024, cheltuielile aferente contravalorii abonamentelor, plătite în scopul personal al contribuabilului, indiferent dacă activitatea se desfăşoară individual sau într-o formă de asociere, vor fi considerate cheltuieli deductibile limitat la valoare echivalentă în lei a 100 euro anual pentru fiecare persoană, oferite de furnizori ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, care acţionează în nume propriu în cazul abonamentelor care includ dreptul de a utiliza facilităţile sportive, în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic, ori în calitate de intermediari pentru serviciile medicale, în cazul în care abonamentele respective includ şi servicii medicale.
Prin urmare, începând cu veniturile din activități independente aferente anului 2024, plafonul de deductibilitate limitată în cazul abonamentelor sportive se reduce de la suma de 400 de euro anual la cunatumul de 100 de euro anual.
Comentarii articol (2)