Așadar, veniturile din activități independente pot fi obținute de următoarele categorii de persoane:
- PFA – Persoana Fizică Autorizată;
- II – Întreprinderi Individuale;
- PFI – Persoană Fizică Independentă;
- IF – Întreprinderi Familiale.
Obligațiile fiscale aferente veniturilor din activități independente obținute în anul 2024 de PFA-uri sunt următoarele:
1. Cota de impozit pe venit este de 10% și se aplică la:
- venitul net, pentru activitățile impuse în sistem real. Venitul net în sistem real reprezintă diferența dintre venitul brut încasat și cheltuielile deductibile plătite în cursul anului fiscal. Din venitul net se scad pierderile raportate din anii precedenți și contribuția socială datorată și rezultă venitul impozabil;
- valoarea normei de venit, pentru activități independente impuse cu normă de venit.
Un alt aspect fiscal important de reamintit constă în faptul că, în cazul în care în anul 2023 s-a depășit plafonul de 25.000 euro la cursul mediu anual, din 2024 este obligatorie impozitarea în sistem real.
2. CAS se calculează prin aplicarea cotei de 25% asupra bazei anuale de calcul. Astfel, persoanele fizice autorizate care obțin venituri din activități independente din una sau mai multe surse, precum și contribuabilii care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, sunt obligate să plătească CAS dacă estimează (sau obțin) pentru anul curent venituri nete, a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației (începând cu veniturile din 2025 se aplică regula salariului minim în vigoare la 1 ianuarie):
- plafonul de 12 salarii = 39.600 lei;
- plafonul de 24 salarii = 79.200 lei.
Baza anuală de calcul a CAS, în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente, o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 sau 24 de salarii de bază minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației.
Un alt aspect fiscal important de reiterat este faptul că o serie de persoane nu sunt obligate la plata CAS:
- contribuabilii asigurați în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii (avocați, notari și alții);
- persoanele care au calitatea de pensionari nu datorează CAS pentru veniturile realizate din activități independente;
- contribuabilii impuși în sistem real care estimează și realizează un venit net anual sub baza minimă de calcul (39.600 lei în 2024);
- persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor nu datorează CAS pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală.
3. CASS se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei anuale de calcul. Baza de calcul a CASS o reprezintă venitul net realizat, care nu poate fi mai mică decât plafonul de șase salarii și nici mai mare decât plafonul de 60 de salarii minime pe economie:
- baza minimă șase salarii = 19.800 lei, CASS minim de 1.980 lei;
- baza maximă 60 de salarii = 198.000 lei, CASS maxim de 19.800 lei.
Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, pentru care nu există obligativitatea reținerii la sursă a CASS, depun declarația unică până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a veniturilor, în care evidențiază venitul realizat în anul anterior.
Totodată, important de menționat este faptul că orice persoană care desfășoară o activitate independentă va plăti CASS, la nivelul a cel puțin șase salarii minime pe economie, chiar dacă în activitatea respectivă a obținut un venit net mai mic decât plafonul de 6 salarii, în ipoteza în care nu se încadrează la excepții.
De asemenea, important de precizat este faptul că persoanele fizice care desfășoară activități independente pentru care impozitul și contribuțiile nu se rețin de către plătitorul de venit depun declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (Declarația 212) până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor.
Termenul de plată al taxelor este până la data de 25 mai, inclusiv, al anului următor celui pentru care se datorează acestea. Obligațiile aferente veniturilor realizate în anul 2024 se achită până la data de 26 mai 2025. Persoanele fizice autorizate care obțin venituri din activități independente pot efectua plăți reprezentând taxele datorate oricând până la termenul de plată.
Comentarii articol (0)