Aceste reglementări se aplică începând cu veniturile aferente anului 2025. În consecință, reperul calendaristic referitor la salariul minim brut pe țară folosit pentru calculul plafoanelor legate de obligația plății CAS și CASS se mută de la data de 25 mai a anului de realizare a venitului la data de 1 ianuarie a anului de realizare a venitului.
Un aspect important de menționat este faptul că, potrivit dispozițiilor OUG nr. 128/2024, începând cu 1 ianuarie 2025, se modifică reglementările art. 148 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Astfel, prevederile menționate anterior precizează că persoanele fizice care, în anul fiscal pentru care se depune declaraţia unică prevăzută la art. 122 din Codul fiscal, au realizat venituri din activităţi independente, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, a căror valoare anuală cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, datorează CAS (cotă: 25%) la o bază de calcul reprezentată de venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:
- nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, dacă veniturile realizate au valoarea între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
- nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, dacă veniturile realizate au valoarea peste 24 de salarii minime brute pe ţară.
Persoanele care nu se încadrează în plafonul de cel puţin 12 salarii minime brute pe ţară pot opta pentru plata CAS pentru anul de realizare a venitului la un venit ales, care nu poate fi mai mic decât nivelul prevăzut la art. 148 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal. Exercitarea opţiunii se efectuează anual prin depunerea declaraţiei unice până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor.
Un alt aspect relevant de amintit este acela că, potrivit dispozițiilor OUG nr. 128/2024, începând cu 1 ianuarie 2025, se modifică și reglementările art. 170 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulteiroare. Astfel, prevederile art. 170 alin. (1) din Codul fiscal precizează că persoanele fizice care, în anul fiscal pentru care se depune declaraţia prevăzută la art. 122 din Codul fiscal, au realizat venituri din activități independente, din una sau mai multe surse, datorează CASS (cotă: 10%) la o bază anuală de calcul egală cu suma rezultată prin cumularea venitului net anual realizat/brut sau normei anuale de venit, respectiv a normei anuale de venit ajustate, care nu poate fi mai mare decât cea corespunzătoare unei baze anuale de calcul egale cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe ţară. La determinarea bazei anuale de calcul pentru CASS nu se iau în considerare pierderile fiscale anuale prevăzute la art. 118 din Codul fiscal.
De asemenea, conform dispozițiilor Codului fiscal, un alt aspect important de precizat este că, în cazul veniturilor realizate din activități independente impuse pe bază de norme de venit, contribuabilul datorează CASS dacă estimează pentru anul curent venituri din activități independente a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu șase salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere al declarației unice. Astfel, baza anuală de calcul pentru CASS o reprezintă:
- nivelul a șase salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între șase şi 12 salarii minime brute pe ţară;
- nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
- nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe ţară.
Comentarii articol (0)