Ideea de bază este că, de anul trecut, Guvernul a stabilit în mod expres că, atunci când minimul pe țară se majorează de mai multe ori într-un an, cuantumul folosit la determinarea plafoanelor pentru CAS și CASS pentru PFA-uri este cel în vigoare la data de 25 mai a anului de obținere a veniturilor. Din moment ce salariul minim brut pe țară în vigoare la 25 mai 2024 era de 3.300 lei, acesta este cuantumul folosit la determinarea plafoanelor pentru veniturile din 2024.
„(...) în situația în care, prin hotărâre a Guvernului, se utilizează în cursul aceluiași an mai multe valori ale salariului minim brut pe țară, la verificarea încadrării venitului în plafoanele anuale, precum și la stabilirea bazei anuale de calcul al contribuției de asigurări sociale, respectiv al contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate, se ia în calcul valoarea salariului minim brut pe țară în vigoare la data de 25 mai a anului de realizare a venitului pentru care se stabilesc contribuțiile sociale”, scrie, de câteva luni, în Codul fiscal.
Astfel, PFA-urile datorează CAS (cotă: 25%) dacă estimează venituri a căror valoare cumulată este de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice. Plafonul reprezintă de-acum 39.600 lei, față de plafonul vechi de 36.000 lei. Baza anuală de calcul pentru CAS o reprezintă venitul ales de persoana fizică, dar nu mai puțin decât:
- 12 salarii minime brute pe țară (adică 39.600 lei), în vigoare la termenul de depunere a declarației unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară;
- 24 salarii minime brute pe țară (adică 79.200 lei), în vigoare la termenul de depunere a declarației unice, în cazul veniturilor realizate cel puțin egale cu 24 salarii minime brute pe țară.
Mai precis, Codul fiscal prevede că PFA-urile datorează CASS la o bază anuală de calcul egală cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuală de venit, respectiv norma anuală de venit ajustată, după caz, care nu poate fi mai mare decât cea corespunzătoare unei baze anuale de calcul egală cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe țară (adică 198.000 lei). Dacă baza de calcul este mai mică decât echivalentul a șase salarii minime brute, PFA-urile datorează CASS ca pentru un venit de șase salarii minime brute - practic, se datorează o diferență de CASS.
Există, totuși, unele excepții de la plata CASS-ului ca pentru venituri de șase salarii minime: diferența de contribuție nu se datorează dacă în anul fiscal precedent persoana fizică a obținut cel puțin echivalentul a șase minime brute din salarii sau alte venituri extrasalariale (drepturi de proprietate intelectuală, asocierea cu o persoană juridică, cedarea folosinței bunurilor, activități agricole, silvicultură și piscicultură, investiții, alte surse).
În concluzie, chiar dacă salariul minim brut pe țară se majorează, de la 1 iulie 2024, la 3.700 lei, acesta va influența abia plafoanele pentru CAS și CASS pentru veniturile din 2025. Însă asta numai dacă acel cuantum de 3.700 lei este în vigoare și la 25 mai 2025 (ceea ce rămâne de văzut, în contextul introducerii mecanismului pentru majorarea predictibilă a minimului pe economie, pentru că este posibil să mai intervină o majorare până la 25 mai).
Comentarii articol (3)