Astfel, o serie de ajutoare de stat, respectiv cele calculate în raport cu valoarea ISR, se majorează din această lună.
Regula de bază este că valorile majorate se primesc începând din aprilie, dar în cazul alocației lunare de plasament se face o excepție, aceasta ajungând la beneficiari chiar din această lună cu noile valori.
Potrivit Legii 272/2004, “pentru fiecare copil față de care s-a luat măsura plasamentului la o familie, persoană, asistent maternal, într-un serviciu de tip rezidențial al unui furnizor privat acreditat sau s-a instituit tutela, în condițiile legii, se acordă o alocație lunară de plasament, al cărui cuantum este reprezentat de multiplicarea indicatorului social de referință cu 1,808”.
Așadar, începând din această lună, beneficiarii alocației lunare de plasament primesc 1.194 de lei (față de 1.082 de lei, cât era înainte alocația).
Legea stabilește că alocația lunară de plasament se plătește persoanei, asistentului maternal, reprezentantului familiei, al furnizorului privat acreditat care a luat în plasament copilul sau tutorelui și este destinată asigurării de hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/ manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive, precum și sume de bani pentru nevoile personale ale copilului ori tânărului pentru care s-a stabilit măsura plasamentului.
Aceeași lege prevede că persoanele sau familiile care au primit în plasament un copil beneficiază, pe perioada în care asigură creșterea și îngrijirea copilului, în plus față de alocația lunară de plasament, de o indemnizație lunară de sprijin, în cuantum de 0,8 ISR, adică de 528 de lei pe lună.
Asistenții maternali nu beneficiază de indemnizație lunară de sprijin, conform legii.
De principiu, așa cum este reglementat în Procedura de stabilire şi plată a alocaţiei lunare de plasament, acest sprijin financiar se plătește persoanei sau reprezentantului familiei care a luat în plasament copilul, asistentului maternal, reprezentantului organismului privat acreditat ori tutorelui până la împlinirea de către copil a vârstei de 18 ani sau, în anumite cazuri, și după această vârstă.
Alocația se acordă și după împlinirea de către copil a vârstei de 18 ani, numai în cazul plasamentului, dacă măsura continuă și după această dată:
- pe toată durata continuării studiilor, dacă tânărul care a împlinit vârsta de 18 ani își continuă studiile, o singură dată, în fiecare formă de învățământ de zi, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani;
- pe o perioadă de până la doi ani, în care tânărul poate solicita continuarea măsurii de plasament.
Comentarii articol (1)