Plasamentul este una dintre masurile de protectie speciala a minorului prevazute de Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Potrivit actului normativ, fiecare copil aflat intr-o astfel de situatie are dreptul la alocatia lunara de plasament, iar regulile pentru stabilirea si plata acesteia trebuie instituite prin ordin al ministrului muncii.
Prin urmare, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 680 din 8 septembrie a aparut Ordinul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice nr. 1733/2015 privind aprobarea Procedurii de stabilire si plata a alocatiei lunare de plasament, care se aplica deja.
Pana cand minorul implineste 18 ani, alocatia lunara de plasament -- care are un cuantum de 600 de lei (1,2 ISR) -- este platita persoanei sau reprezentatului familiei care a luat copilul in plasament, asistentului maternal ori reprezentantului organismului privat acreditat. De asemenea, aceasta suma de bani este achitata si tutorelui, in cazul copiilor pentru care s-a instituit tutela.
Pentru a solicita alocatia, conform noului act normativ, este nevoie de o cerere scrisa si de anumite documente: "Alocatia se solicita pe baza de cerere care cuprinde lista copiilor aflati in plasament/plasament in regim de urgenta/tutela, insotita de copia actului de identitate al beneficiarului, a certificatului de nastere al copilului ori a actului de identitate al acestuia in cazul in care copilul are implinita varsta de 14 ani, precum si, dupa caz, de copia dispozitiei conducatorului directiei generale sau a hotararii comisiei pentru protectia copilului ori a instantei de judecata, inclusiv ordonanta presedintiala". In plus, pentru copiii cu handicap este necesara si o copie a certificatului de incadrare in grad de handicap.
Daca minorului nu i s-a eliberat inca certificatul de nastere, solicitantul trebuie sa depuna actul constatator al nasterii sau extrasul de nastere. Apoi, copia certificatului de nastere trebuie depusa in cel mult 30 de zile de la eliberarea documentului. Totodata, daca hotararea judecatoreasca nu este redactata, solicitantul poate sa prezinte certificatul de grefa.
"Beneficiarul depune cererea (...) insotita de documentele justificative pana la data de 5 a lunii urmatoare celei in care a fost emisa dispozitia conducatorului directiei generale sau hotararea comisiei pentru protectia copilului ori a instantei de judecata, dupa caz. Cererile (...) se solutioneaza in termen de zece zile lucratoare de la data inregistrarii la agentia teritoriala, prin decizie de admitere sau, dupa caz, de respingere, emisa de directorul executiv. Decizia (...) se comunica solicitantului in termen de cinci zile lucratoare de la data emiterii", prevede Ordinul MMFPSPV nr. 1733/2015.
Dupa ce este emisa dispozitia conducatorului directiei generale, hotararea comisiei pentru protectia copilului sau a instantei de judecata, dreptul la alocatie este stabilit incepand cu luna urmatoare. Tot din luna de dupa emiterea dispozitiei sau a hotararii incepe si plata alocatiei.
Concret, plata se face lunar, pe baza de mandat postal sau, dupa caz, in cont curent personal ori cont de card. "In cazul copiilor pentru care s-a instituit masura plasamentului la un organism privat acreditat, plata alocatiei se efectueaza de agentiile teritoriale prin virarea sumelor primite de la Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice in contul special deschis cu aceasta destinatie de organismul privat acreditat", este explicat in documentul amintit.
Important! Alocatia poate fi acordata si dupa ce copilul implineste 18 ani, daca masura plasamentului se aplica in continuare. Acest lucru este posibil pe durata continuarii studiilor (pana la 26 de ani) sau pe o perioada de maximum doi ani in care tanarul poate sa ceara continuarea masurii de plasament.
Plasamentul este o masura temporara
Masurile de protectie speciala a copilului prevazute de Legea nr. 272/2004 sunt plasamentul, plasamentul in regim de urgenta si supravegherea specializata. Plasamentul este o masura temporara care poate fi dispusa la o persoana sau o familie, la un asistent maternal ori la un serviciu de tip rezidential.
"Persoana sau familia care primeste un copil in plasament trebuie sa aiba domiciliul in Romania si sa fie evaluata de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului cu privire la garantiile morale si conditiile materiale pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a primi un copil in plasament", scrie in lege.
Atunci cand este stabilit plasamentul, autoritatile urmaresc plasarea copilului la familia extinsa sau la familia substitutiva, mentinerea fratilor impreuna si acordarea parintilor posibilitatea de a vizita minorul si de a tine legatura cu el.
Potrivit Legii drepturilor copilului, de masurile de protectie speciala beneficiaza cei aflati in urmatoarele situatii:
- copiii care au parintii decedati, necunoscuti, decazuti din exercitiul drepturilor parintesti sau carora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor parintesti, pusi sub interdictie, declarati judecatoreste morti sau disparuti, cand nu a putut fi instituita tutela;
- copiii care, pentru protejarea intereselor lor, nu pot fi lasati in grija parintilor din motive neimputabile acestora;
- copiii abuzati sau neglijati;
- copiii gasiti sau copiii parasiti in unitatile sanitare;
- copiii care au savarsit o fapta penala si care nu raspund penal.
Atentie! In cazul copiilor care au sub trei ani, plasamentul poate fi dispus numai la familia extinsa, substitutiva sau la un asistent maternal. Plasamentul acestora intr-un serviciu de tip rezidential este interzis.
Comentarii articol (5)