Acum, prin Ordinul 1.954/2022, publicat azi în Monitorul oficial 1.044, Ministerul Muncii a modificat Ordinul nr. 1.733/2015 privind aprobarea Procedurii de stabilire şi plată a alocației lunare de plasament, astfel încât acesta să conțină și noul ajutor suplimentar, respectiv indemnizația lunară de sprijin.
Legislația în vigoare prevede că plasamentul copilului constituie o măsură de protecție specială, având caracter temporar, care poate fi dispusă, în următoarea ordine, la:
- o persoană sau familie;
- un asistent maternal;
- un serviciu de tip rezidențial.
În plus, poate primi copii în plasament persoana sau familia ai cărei membri au vârsta de minimum 18 ani, au capacitate deplină de exerciţiu şi care depun o cerere în acest sens la direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţeană.
Potrivit noilor reguli, asistenții maternali, precum și organismele private autorizate fac excepție de la acordarea indemnizației lunare de sprijin.
Atât alocația, cât și indemnizația lunară de sprijin se solicită pe bază de cerere (modelul poate fi descărcat de la finalul articolului), care cuprinde lista copiilor aflaţi în plasament/ plasament în regim de urgenţă/ tutelă, însoţită de copia actului de identitate al solicitantului, a certificatului de naştere al copilului ori a actului de identitate al acestuia, în cazul în care a împlinit vârsta de 14 ani, precum şi, după caz, de copia dispoziţiei conducătorului direcţiei generale sau a hotărârii comisiei pentru protecţia copilului ori a instanţei de judecată, inclusiv ordonanţa preşedinţială.
Dreptul la indemnizația lunară de sprijin se va stabili începând cu luna următoare celei în care a fost emisă dispoziţia conducătorului direcţiei generale sau hotărârea comisiei pentru protecţia copilului ori a instanţei de judecată, după caz. Pe de altă parte, plata alocaţiei indemnizației lunare de sprijin se va face începând cu luna următoare emiterii documentelor amintite.
Comentarii articol (12)