În plină eră a digitalizării, asumată la nivelul multor instituții și agenții ale statului, Legea 324/2024 de modificare a OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, oficializată recent, introduce posibilitatea de plată a acesteia și în numerar, ”la ghişeele deschise la sediile oricărei instanţe judecătoreşti”. Legea va intra în vigoare la 60 zile de la data publicării sale în Monitorul Oficial al României, adică pe 21 februarie 2025.
Articolul nou introdus în OUG 80/2013 prevede că ”taxele judiciare de timbru pot fi încasate în numerar de la debitorul taxei la ghişeele deschise la sediile oricărei instanţe judecătoreşti şi se transferă, până la sfârşitul următoarei zile lucrătoare, în contul distinct de venituri al bugetului local «Taxe judiciare de timbru şi alte taxe de timbru», al unităţii administrativ-teritoriale în care persoana fizică are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, în care persoana juridică are sediul social”.
Expunerea de motive care prefațează noua lege face referire la ”nivelul de cunoaştere, de familiaritate şi de utilizare a instrumentelor de plată electronice” și la ”nepriceperea utilizării acestor dispozitive de către mulți justițiabili și facilitează, în opinia autorilor, accesul la justiție a acestei categorii de cetățeni”.
Referitor la acest subiect, avocatnet.ro a solicitat punctul de vedere al președintelui Sindicatului Național al Grefei Judiciare ”Dicasterial”, Cătălin Trăistaru, care a declarat că ”inițiativa va fi de folos persoanelor care nu au cunoștințe nu numai în sfera digitală, dar și juridică. Mulți află în instanță că au de plătit o taxă de timbru, iar achitarea acesteia presupune deplasarea în localitatea de domiciliu.
Pe de altă parte, trebuie să știți că această facilitate există și în momentul de față, unele instanțe având în incintă oficii poștale, unde taxa de timbru poate fi plătită.
Evident, trebuie lămurită problema gestionării acestor puncte de încasare a taxelor de timbru dar, în ansamblu, facilitarea achitării pe loc a acesteia va fi în beneficiul multor justițiabili.
Un astfel de sistem a mai existat, ulterior s-a renunțat la el. Totuși, să nu uităm de beneficiile digitalizării, care înseamnă nu numai rapiditate, dar și o importantă economie de bani”.
Noul act normativ nu precizează care va fi mecanismul prin care măsura poate fi pusă în practică, cine va suporta cheltuielile aferente, salariile casierilor care vor trebui angajați pentru implementarea concretă a unui astfel de sistem, cum va fi asigurat transferul către trezorerii ori securitatea sumelor colectate zilnic în sediile instanțelor.
Comentarii articol (0)