Sumele provenite din colectarea taxelor judiciare de timbru trebuie sa fie transferate de la bugetele locale la instantele de judecata, fapt care se poate realiza prin modificari legislative, considera Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), intr-un comunicat de presa emis joi.
Ministerul Finantelor (MFP) se opune acestor propuneri invocand Legea finantelor publice locale nr. 273/2006, potrivit carora dupa aprobarea bugetelor locale pot fi aprobate acte normative cu implicatii asupra acestora, dar numai cu precizarea surselor de acoperire a diminuarii veniturilor sau a majorarii cheltuielilor bugetare aferente exercitiului bugetar pentru care s-au aprobat bugetele locale respective.
In schimb, CSM considera ca nu se pot aloca fonduri din bugetele locale justitiei intrucat, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 83/2005 privind organizarea si functionarea Ministerului Justitiei cu modificarile ulterioare, institutiile publice nominalizate in cuprinsul anexei nr. 2 la aceasta hotarare sunt finantate de la bugetul de stat, iar ministrul justitiei are calitatea de ordonator principal de credite pentru acestea.
Administratia publica in unitatile administrativ teritoriale, se organizeaza si functioneaza in temeiul principiilor descentralizarii autonomiei locale, deconcentrarii serviciilor publice, eligibilitatii autoritatilor administratiei publice locale.
„Cuantumul taxelor necolectate de consiliile locale sustine argumentele CSM de a trece in bugetul instantelor plata taxelor judiciare de timbru, a timbrului judiciar, cheltuielilor judiciare in procesele penale, amenzilor penale si a amenzilor judiciare, din valorificarea bunurilor confiscate in procesele penale precum si din inchirierea spatiilor in sediile instantelor si parchetelor ( exp. bugetul de stat a incasat in 2008- 91,30 milioane RON reprezentand taxe judiciare de timbru si alte taxe de timbru, bugetele locale au restante necolectate de 69,40 milioane RON)”, releva comunicatul.
CSM subliniaza faptul ca, "actuala destinatie a sumelor rezultate din plata taxelor judiciare de timbru nu poate fi justificata obiectiv in conditiile in care autoritatile locale nu aloca niciun fel de resurse pentru functionarea instantelor.”
Potrivit informatiilor furnizate de CSM, pentru obtinerea acestor venituri, instantele judecatoresti aloca importante resurse financiare si umane, in scopul desfasurarii proceselor, motiv pentru care este necesar – mai ales in conditiile dificultatilor financiare grave cu care se confrunta in prezent sistemul judiciar - ca sumele rezultate din plata taxelor judiciare de timbru sa fie preluate urgent la bugetele instantelor.
In acest sens, CSM a solicitat comunicarea sumele incasate in anul 2008 din plata taxelor judiciare de timbru, timbrului judiciar, cheltuielilor judiciare in procesele penale, amenzilor penale si a amenzilor judiciare, din valorificarea bunurilor confiscate in procesele penale precum si din inchirierea spatiilor in sediile instantelor si parchetelor.
Scrisoarea CSM catre MFP poate fi consultata aici.
Scrisoarea MFP catre CSM poate fi consultata aici.
Comentarii articol (0)