În primul rând, sunt reorganizate informațiile care trebuie incluse în factura de energie electrică/gaze naturale și în anexa la aceasta. Conform inițiatorilor, măsura este pentru a face o corelare cu reglementările privind sistemul e-Factura.
În al doilea rând, tot pentru alinierea la cadrul legal al e-Factura, se schimbă regulile în ceea ce privește transmiterea facturilor, în sensul că:
- în cazul existenței unei relații B2B între furnizor și clienți (așa-numiții clienți noncasnici), facturile și anexele lor se transmit numai prin sistemul e-Factura;
- în cazul persoanelor fizice obișnuite (așa-numiții clienți casnici), modalitatea de transmitere rămâne cea stabilită deja prin contractul de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale (în format tipărit la adresa locului de consum sau la altă adresă de corespondență aleasă de client ori, cu acordul clientului, în format electronic).
În prezent, transmiterea facturilor se face la fel pentru toți clienții (conform contractului de furnizare), indiferent că vorbim sau nu de o relație B2B. Factura electronică este transmisă numai dacă clientul este de acord cu această modalitate de transmitere. Totuși, având în vedere că facturile emise în relația B2B trebuie transmise prin e-Factura de la 1 ianuarie 2024, dar și că perioada de grație pentru nerespectarea acestei obligații expiră la 31 martie 2024, conform Legii 296/2023, ANRE trebuia să armonizeze regulamentele sale cu cadrul legal al e-Factura.
„În acest context, [reprezentanții furnizorilor de energie] au semnalat ANRE faptul că, pentru ca emiterea şi transmiterea facturii în sistemul e-Factura către clienții noncasnici să se poată realiza cu respectarea reglementărilor ANRE, este necesară armonizarea regulamentelor de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale la clienții finali, mai precis a dispozițiilor privitoare la informațiile din cuprinsul facturii, cu legislația privind facturarea în sistemul e-Factura, întrucât numărul limitat de câmpuri/formatul câmpurilor prevăzut de portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) nu permite încărcarea tuturor informaţiilor obligatoriu a fi incluse în factura de energie electrică/gaze naturale şi în anexele ataşate acesteia conform reglementărilor ANRE.
Ca urmare a celor semnalate, în luna decembrie 2023 a fost creat un grup de lucru format din reprezentanții ANRE, reprezentanții furnizorilor de energie electrică/gaze naturale și reprezentanţii ANAF, care, în perioada decembrie 2023 - ianuarie 2024, au purtat discuţii în format online în vederea identificării atât a soluțiilor tehnice pentru includerea informațiilor în formatul XML e-Factura, cât și a soluțiilor de reglementare necesare pentru armonizarea prevederilor din regulamentele de furnizare privind conținutul facturilor cu prevederile şi formatele privind facturarea în sistemul e-Factura”, au explicat inițiatorii.
Este important de precizat că autoritățile fiscale vor prelungi perioada de grație până la 31 mai 2024, astfel încât aceasta nu va expira, totuși, la 31 martie 2024. Amenzile pentru nefolosirea e-Factura în relația B2B vor putea fi aplicate abia de la 1 iunie 2024.
Comentarii articol (1)