ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: Oficial: Perioada de grație pentru e-Factura se extinde până la 31 mai. Au apărut și două clarificări importante
Perioada de grație în care contribuabilii scapă de amendare pentru nefolosirea e-Factura în relația B2B a fost extinsă cu două luni, potrivit unei ordonanțe oficializate vineri de Executiv. În același timp, sunt clarificate două chestiuni importante legate de amenzile pentru nefolosirea sistemului.
Articolul continuă mai jos
Guvernul
a prelungit până la 31 mai 2024 perioada de grație pentru folosirea sistemului
e-Factura pentru operațiunile
B2B, conform
OUG 30/2024, în condițiile în care aceasta era stabilită doar până la 31 martie 2024. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial și este în vigoare din 29 martie 2024.
În același timp, sunt făcute două reformulări care să clarifice anumite probleme semnalate de mediul de afaceri. Prima este pentru identificarea precisă a faptei pentru care contribuabilii riscă amendarea dacă nu transmit facturile în sistem - și anume că amendarea intervine pentru facturile netransmise pentru care termenul-limită intervine în cursul unei luni calendaristice. Asta înseamnă că
nu se vor da amenzi pentru fiecare factură în parte, așa cum
interpretau și specialiștii.
A doua este pentru a lămuri că, pentru facturile netransmise în sistem în perioada de grație,
nu se pot aplica amenzi la controalele de după terminarea acesteia. Sau, cu alte cuvinte, amendarea nu este posibilă pentru facturile netransmise al căror termen-limită intervine până la 31 mai 2024.
„Nerespectarea [termenului-limită de cinci zile lucrătoare] pentru una sau mai multe facturi al căror termen-limită de transmitere în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura intervine în cursul unei luni calendaristice constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.Prin excepţie (...), nerespectarea [termenului-limită de cinci zile lucrătoare] pentru facturile al căror termen-limită de transmitere în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura intervine până la data de 31 mai 2024 inclusiv nu se sancționează”, scrie în OUG 30/2024.
Aceste modificări vin ca urmare a solicitărilor venite din partea mediului de afaceri. Autoritățile au considerat că prelungirea perioadei de grație este justificată în momentul de față.
„Extinderea perioadei în care nu se aplică sancțiuni pentru nerespectarea termenului pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura a fost solicitată de mediul de afaceri. Prelungirea cu două luni a acestei perioade a fost considerată rezonabilă pentru a permite persoanelor impozabile să își continue adaptarea procedurilor/sistemelor pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, fără a suporta amenzi”,
scriau inițiatorii.
Conform unor
declarații recente ale lui
Marcel Boloș, Ministrul finanțelor, contribuabilii care n-au transmis facturi în sistem până acum primesc notificări prin intermediul Spațiului Privat Virtual:
„Am trimis îndrumări în Spațiul Privat Virtual care cuprind pașii de făcut pentru utilizarea sistemului către toți cei care nu au raportat facturi până acum.”
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)