Un proiect de lege înregistrat zilele trecute la Senat vizează modificarea modului în care at putea fi acordate suplimentele lunare pentru energie. Astfel, în loc să le primească lunar, consumatorii vulnerabili vor primi valoarea cumulată a acestui ajutor, la începutul sezonului rece.
Măsura vine ca urmare a faptului că Legea 226/2021 obligă primăriile să acorde această formă de ajutorare a persoanelor defavorizate, sub sancțiunea unor amenzi contravenționale sau chiar penale.
Conform expunerii de motive care însoțește propunerea, autoritățile locale s-au confruntat deseori cu situația în care beneficiarii nu se deplasează lunar pentru ridicarea acestor ajutoare, astfel încât primăriile sunt nevoite să întreprindă demersuri suplimentare pentru a distribui aceste sume, fapt care generează cheltuieli suplimentare.
În baza prevederilor actuale, familiile și persoanele singure vulnerabile beneficiază lunar, de un supliment pentru energie în sumă fixă, acordat în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate:
- 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică;
- 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;
- 10 lei/lună pentru consumul de energie termică;
- 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolieri.
Același act normativ prevede că venitul mediu net lunar până la care se acordă suplimentele pentru energie este de 1.386 lei de persoană, în cazul familiei, și de 2.053 lei, în cazul persoanei singure.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie votat de ambele Camere ale Parlamentului, promulgat și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)