Bună ziua.
Vă rog să răspundeți la următoarea întrebare:
Un pensionar care are ca unică sursă de venit o pensie absolut mizerabilă de 800 de lei lunar, deține în proprietate o locuință cu teren intravilan de 2500 mp într-un sat de tip "răspandit", teren care nu generează niciun venit,fiind amplasat într-o zonă izolată lipsită de potențial economic, fără drumuri de acces, pensionar care mai deține la CEC Bank suma de 3500 de lei bani necesari pentru acoperirea unei părți din cheltuielile cu înmormântarea acestuia, FACE PARTE DIN CATEGORIA CONSUMATORILOR VULNERABILI, conform prevederilor art 3 din Legea 226/2021?
Va putea acest pensionar să suporte o triplare a facturii de energie electrică?
Va putea acest pensionar să suporte dublarea sau chiar triplarea cheltuielilor cu încălzirea locuinței?
Conform Normelor de aplicare a Legii 226/2021 , se pare că acest pensionar NU ESTE ÎNCADRAT ÎN CATEGORIA CONSUMATORILOR VULNERABILI DE ENERGIE și nu va putea beneficia nici de ajutorul pentru încălzirea locuinței, nici de suplimentul de energie!
CUM ESTE POSIBIL ACEST LUCRU?
Spre comparație, un alt pensionar cu o pensie de 2000 de lei lunar care deține în proprietate o locuință cu teren intravilan de 2000 de mp amplasat într-un sat aflat în apropierea Bucureștiului, cu potențial economic ridicat, teren care poate genera venituri prin închidere sau vânzare, pensionar care deține la CEC Bank suma de 3000 de lei sub formă de economii necesare pentru acoperirea unei părți din cheltuielile cu înmormântarea acestuia, VA FI ÎNCADRAT ÎN CATEGORIA CONSUMATORILOR VULNERABILI DE ENERGIE, conform prevederilor Legii 226/ 2021!
NU A SESIZAT NIMENI EFECTELE ABERANTE PE CARE DE GENEREAZĂ ACEASTĂ LEGE 226/2021 A CONSUMATORULUI VULNERABIL DE ENERGIE?
Art 3, alin ( 1), lit n) pare sa fie neconstituțional!
O dispoziție legală trebuie să fie precisă, neechivocă, să instituie norme clare, previzibile și accesibile, a căror aplicare să nu permită arbitrarul sau abuzul (Decizia nr. 637 din 13 octombrie 2015, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 906 din 8 decembrie 2015).