Astfel, conform actului normativ, în plus față de ajutorul de încălzire, persoanele vulnerabile vor primi și un “ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului”.
Suplimentul pentru energie se va acorda lunar, pe parcursul întregului an, pe lângă ajutorul pentru încălzire, având valori diferite în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate:
- 30 de lei pentru consumul de energie electrică;
- 20 de lei pentru consumul de combustibili solizi şi petrolieri;
- 10 de lei pentru consumul de gaze naturale şi energie termică.
Vor avea dreptul la suplimentul pentru energie toți cei care au un venit mediu net lunar de cel mult 1.386 de lei/persoană, în cazul familiei, și de 2.053 de lei, în cazul persoanei singure.
După cum spuneam, acest supliment pentru energie va fi acordat pe tot parcursul anului, nu doar în sezonul rece (perioada noiembrie - martie), așa cum se-ntâmplă acum în cazul ajutorului acordat pentru încălzire.
Suplimentul pentru energie se va plăti direct titularului doar pentru consumul de combustibili solizi și/ sau petrolieri, în timp ce, în toate celelalte cazuri, banii se vor plăti direct furnizorului.
Suplimentul pentru energie va putea fi solicitat fie împreună cu ajutorul pentru încălzirea locuinței, fie separat, însă numai dacă sunt îndeplinite condițiile privind veniturile lunare.
Pentru solicitarea suplimentului pentru energie, familiile şi persoanele singure vor trebui să depună la primăria de care aparțin o cerere şi o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă componenţa familiei şi veniturile realizate de membrii acesteia.
În cazul în care se va solicita și ajutorul pentru încălzire, se va depune un singur set de documente, în acest caz fiind necesar ca, din declarația pe propria răspundere, să reiasă inclusiv care este sistemul de încălzire folosit.
Atenție! Legea consumatorului vulnerabil se va aplica de la 1 noiembrie 2021.
Comentarii articol (6)