Recent, la solicitarea avocatnet.ro, Brigada Rutieră a oferit clarificări pentru toți cei care intenționează să obțină un permis de conducere pentru autovehicule din categoria B, în contextul în care legislația menționează diferențe între permisele de conducere pentru vehicule cu transmisie manuală și cele cu transmisie automată.
Potrivit Ordinului MAI 268/2010, persoanele care susțin examenul pentru permis de conducere categoria B pot opta pentru a efectua proba practică cu un autovehicul cu transmisie automată sau manuală. Dacă aleg varianta automată, pe permisul obținut se va face o mențiune în acest sens. Această mențiune, codificată în permis sub numărul 78, indică faptul că detinatorul a sustinut proba practica pe o mașină cu transmisie automată: ”examinarea la proba practică se susține cu autovehicule cu transmisie manuală sau cu autovehicule cu transmisie automată. În cazul în care proba practică se susține cu autovehicule cu transmisie automată, pe permisul de conducere obținut se efectuează mențiunea corespunzătoare”.
Pentru cei care au obținut permisul cu mențiunea pentru transmisie automată și doresc să conducă ulterior un vehicul cu transmisie manuală, este necesar să susțină din nou examenul, cu excepția probei teoretice a acestuia: ”posesorii permiselor de conducere în care se găsesc mențiuni privind dreptul de a conduce autovehicule cu transmisie automată, care solicită obținerea dreptului de a conduce autovehicule cu transmisie manuală din aceeași categorie, trebuie să susțină o nouă probă practică”. Aceasta presupune efectuarea a cel puțin 6 ore de practică la o școală autorizată de conducători auto pentru vehicule cu transmisie manuală.
În contextul actual, se arată în răspunsul primit de avocatnet.ro, legislația românească nu consideră conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu transmisie manuală de către o persoană cu permis pentru autovehicul automat ca fiind o încălcare a regulilor de circulație.
Altfel spus, cu toate că absolvenții unei școli de șoferi care au susținut proba practică pe o mașină cu transmisie automată au aceste limitări în conducerea unui vehicul din aceeași categorie, dar care are cutie manuală, Codul rutier nu prevede sancțiuni pentru o astfel de practică: ”întrucât existența dreptului este condiţionată numai de obţinerea unei categorii din care face parte vehiculul, nu şi de codurile pentru utilizare limitată, în prezent, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu transmisie manuală de către o persoană care a obținut permis pentru conducerea unui vehicul cu transmisie automată nu se constituie în abatere la regimul circulației pe drumurile publice”.
Cu toate acestea, conform reprezentanților Brigăzii Rutiere, din motive de siguranță rutieră, este esențial ca șoferii să respecte procedura legală și să susțină proba practică suplimentară înainte de a conduce un vehicul cu transmisie manuală.
Comentarii articol (4)