În România, permisele se eliberează pentru mai multe categorii de vehicule (detaliate la finalul articolului), ținând cont și de vârsta minimă stabilită de lege pentru fiecare dintre aceste categorii.
Concret, pentru o mașină mică (categoria B), dar și pentru ansamblurile de vehicule de la categoria BE, legislația prevede vârsta minimă de 18 ani. În schimb, pentru cvadricicluri permisul poate fi obținut încă de la 16 ani.
Valabilitatea permisului de conducere în aceste cazuri este de zece ani de la momentul obținerii lui.
Cei care au împlinit sau se apropie cu pași repezi de împlinirea vârstei minime pot să înceapă să parcurgă demersurile necesare pentru obținerea permisului și pregătirea teoretică și practică (școala de șoferi). Persoana care solicită examinarea pentru a obţine permisul de conducere trebuie să îndeplinească – la data verificării dosarului de examinare, respectiv la data susţinerii probelor – următoarele condiţii:
- vârsta minimă, așa cum am explicat mai sus;
- să fie aptă din punct de vedere medical şi psihologic pentru conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor din categoriile şi subcategoriile pentru care solicită examinarea;
- să facă dovada pregătirii teoretice şi practice, realizată prin cursuri organizate de unităţi autorizate pentru categoriile/subcategoriile pentru care solicită examinarea;
- să facă dovada că domiciliază sau că are reşedinţa pe raza serviciului public de permise unde vrea să susțină examenul și să obțină carnetul;
- să nu fi fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie.
Cei care doresc obținerea permisului și care suferă de afecțiuni cardiovasculare sau diabet zaharat vor obține mai greu dreptul de a conduce un autovehicul, pentru că legislația s-a schimbat recent, așa cum vă spuneam cu altă ocazie. Practic, lista cu situații în care nu se dă permisul auto a fost completată.
Ce conține dosarul, unde se depune și cum se dă examenul
Dosarul de examen trebuie să conţină următoarele documente:
- o cerere-tip;
- fişa de şcolarizare (valabilă un an de zile de la data absolvirii cursurilor) emisă de şcoala de conducători auto în cadrul căreia a absolvit cursurile de pregătire teoretică şi practică, în care se consemnează şi avizul medical;
- certificatul de cazier judiciar, în termenul de valabilitate și după caz copia hotărârii judecătoreşti de condamnare, rămasă definitivă, în cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii cu executare sau la pedeapsa amenzii, copia biletului de liberare sau a documentului care atesta executarea pedepsei amenzii;
- copia actului de identitate, în termen de valabilitate;
- chitanţa de plată a contravalorii permisului de conducere.
Taxa pentru obținerea permisului este de 68 de lei. Solicitantul se prezintă cu dosarul de examinare şi actul de identitate, în vederea înregistrării şi preluării imaginii foto care va apărea apoi pe permis. După ce s-a înregistrat, candidatul va putea să meargă să susțină proba teoretică, programându-și susținerea probei pentru când consideră că este pregătit.
Dacă este declarat admis în urma probei teoretice, candidatul trebuie să se programeze apoi pentru proba practică, însă dacă este declarat respins el trebuie să se programeze pentru o nouă probă teoretică, pe care nu o va putea susține mai devreme de 15 zile.
La data programată, candidatul se prezintă în locul şi la ora comunicate de către lucrătorul de la ghişeul de programare şi înscrise în dosarul de examinare, având asupra sa actul de identitate şi dosarul de examinare. Dacă este admis și la această probă, candidatul poate să meargă să-și ridice permisul de conducere începând cu ziua următoare, având asupra sa actul de identitate.
Notă: De anul trecut, în legislație s-a introdus obligația autorităților de a filma proba practică și proba teoretică la examenul auto.
Dacă este respins la proba practică, candidatul trebuie să-și programeze o altă susținere, nu mai devreme de 15 zile de la ultima, dar în cel mult un an de la data terminării școlii de șoferi.
Detaliile cu privire la modul de examinare pentru obținerea permisului de conducere se regăsesc în Ordinul Ministerului Administratiei și Internelor nr. 268/2010. Astfel, proba practică pentru aceste trei categorii de permise se face numai pe traseu, iar nu și în poligon. Timpul minim afectat parcurgerii traseului trebuie să fie de 25 de minute.
De asemenea, pentru categoria BE testul cuprinde 11 întrebări, timpul de soluţionare fiind de 15 minute, în timp ce pentru categoriile B și B1 testul cuprinde 26 de întrebări, timpul de soluţionare fiind de 30 de minute.
Categoria de vehicul pentru care este necesar permisul |
|
B |
|
BE |
ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă sau semiremorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg; |
B1 |
cvadricicluri a căror masă proprie nu depăşeşte 400 kg (550 kg pentru vehiculele destinate transportului de mărfuri), neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculelor electrice şi care sunt echipate cu motor cu ardere internă a cărui putere netă maximă nu depăşeşte 15 kW sau cu motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 15 kW. |
Comentarii articol (28)