ACCES GRATUIT
Dacă vor să-și mărească nota obținută la bacalaureat, cei interesați vor putea da examenul de mai multe ori
În cazul în care nu sunt mulțumiți de nota obținută, cei ce au promovat examenul de bacalaureat pot cere să mai susțină încă o dată una sau mai multe probe ale examenului, în cadrul următoarelor sesiuni, potrivit unui proiect legislativ pus recent în dezbatere la Senat.
Articolul continuă mai jos
Prin
proiectul de lege aflat în dezbaterea senatorilor se propune modificarea regulilor existente în prezent pentru susținerea examenului de bacalaureat, cuprinse în
Legea 198/2023 a învățământului preuniversitar.
Mai exact,
examenul de bacalaureat se va putea susține de mai multe ori, indiferent dacă absolventul de liceu l-a promovat sau nu. Actualele reguli dau posibilitatea de a susține de mai multe ori bacalaureatul doar celor care nu îl promovează din prima.
Astfel, absolvenții studiilor liceale ce au promovat examenul de bacalaureat vor putea cere
reexaminarea la una sau mai multe dintre probele examenului, în cazul în care consideră că notele obținute sunt prea mici.
Cei ce au luat bacalaureatul vor putea fi reexaminați pentru mărirea notei în cadrul unei sesiuni de examen ulterioare.
“Rezultatul reexaminării (…) nu poate conduce la scăderea notei obținute anterior. În urma reexaminării pentru mărirea notei, rezultatul se modifică doar dacă nota obținută este mai mare decât cea anterioară”, conform proiectului.
În cazul în care nota de la reexaminare este mai mare decât cea obținută anterior, absolventului de liceu i se va elibera o diplomă de bacalaureat cu nota obținută la reexaminare.
“În România, examenul național de bacalaureat reprezintă o verificare a cunoștinţelor dobândite de absolvenţii învăţământului liceal pe parcursul studiilor. Cu toate acestea, de multe ori el servește și la admiterea în cadrul studiilor universitare, în unele cazuri chiar într-o proporţie de 100%, acolo unde admiterea se face exclusiv pe bază de dosar și nu există examen de admitere.În același timp, bacalaureatul poate fi susţinut o singură dată de absolvenții studiilor liceale, odată ce aceștia l-au promovat. Astfel, parcursul lor profesional este determinat, de multe ori, de cele trei zile de probe din timpul examenului, fiindu-le a priori blocat accesul în anumite instituţii de învățământ superior”, subliniază inițiatorii propunerii.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat în Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)