Mai exact, instituțiile de învățământ superior au responsabilitatea, potrivit codului, de a asigura un mediu universitar fără stereotipuri, intoleranță și discriminare și de a stabili obiective, respectiv de a lua măsuri prin care să fie prevenite și combătute xenofobia, radicalizarea și discursul instigator la ură.
După cum stabilește noul act normativ, în spațiul universitar sunt interzise următoarele fapte:
- promovarea simbolurilor identitare, imaginilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob;
- promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război;
- promovarea unor idei, simboluri sau doctrine care susțin și promovează regimuri cu caracter totalitar, antisemit, extremist, fascist, iredentist, rasist, șovinist sau xenofob, dovedite a încălca drepturile și libertățile fundamentale ale omului, cu excepția situației în care acestea sunt conținute de o disciplină/ un material de studiu;
- activitățile membrilor comunității universitare care presupun radicalizarea și promovarea discursului instigator la ură.
"În cazul în care la nivelul instituției de învățământ superior se constată săvârșirea uneia/ unora din faptele prevăzute la art. 6 (cele din listă - n. red.), comisia de etică universitară se autosesizează și are obligația de a analiza și soluționa sau, în cazul în care soluționarea excedă sferei de competență, de a sesiza organele abilitate ale statului, conform prevederilor legale", mai scrie în document.
Instituțiile de învățământ superior vor trebui să adopte și să implementeze codul în următoarele 90 de zile, adică până pe 16 iulie 2024, ulterior fiind obligate să-l publice pe pagina proprie de internet.
Comentarii articol (0)