În primul rând, instituția a propus eliminarea prevederilor care permit executarea silită a codebitorilor și terților garanți în timpul procedurii de insolvență a debitorului. Acest lucru, conform ANPC, împiedică eliberarea de datorii a debitorului în conformitate cu scopul inițial al Legii 151/2015 și poate crea complicații suplimentare pentru toate părțile implicate. Despre actualele prevederi ale acestei norme, puteți citi în acest articol.
De asemenea, Autoritatea consideră necesară reducerea valorilor-prag (cel puțin 15 salarii minime pe economie) care condiționează accesul la procedurile de insolvență. Aceasta, pentru că mulți consumatori care au datorii sub aceste praguri nu au putut beneficia de procedurile de insolvență, deși îndeplineau celelalte criterii impuse de lege. Această modificare ar facilita accesul la procedurile de insolvență pentru un număr mai mare de persoane în dificultate financiară.
Eliminarea prevederii care interzice accesul debitorilor la procedurile de insolvență în cazul în care datoriile lor provin din exploatarea unei întreprinderi este, de asemenea, esențială. Aceasta, deoarece mulți debitori se află în situația de datornici din cauza falimentului firmelor cu care au fost asociați, iar excluderea lor de la procedurile de insolvență nu este justă din punct de vedere al echității și al drepturilor acestora, susțin reprezentanții ANPC.
În plus, conform prevederilor Directivei (UE) 2019/1023, ar trebui să se permită accesul la procedurile de insolvență pentru debitorii cărora nu li se aplică nicio altă normă juridică pentru managementul și eliberarea de datorii.
O altă modificare pe care ANPC o consideră oportună este includerea locuinței familiei în categoria bunurilor neurmăribile, protejarea locuinței familiei fiind crucială pentru integritatea socială și financiară a debitorilor și a familiilor lor.
De asemenea, Autoritatea susține că se impune suspendarea executărilor silite și a curgerii dobânzilor și penalităților pe perioada contestării deciziilor comisiilor teritoriale de insolvență, o măsură care ar preveni agravarea situației financiare a debitorilor și ar oferi o șansă reală de redresare.
ANPC consideră imperios necesară modificarea legii insolvenței în condițiile în care, deși intrată în vigoare în urmă cu şase ani, în toată această perioadă au fost înregistrate numai 400 de cereri, la nivel naţional. Dintre acestea, cele mai multe au fost înregistrate în anul 2023 (135), iar în anul 2024 (până la începutul lunii martie) au fost înregistrate aproximativ 60 de dosare. De altfel, despre cvasi-inutilitatea actualelor prevederi ale legii insolventei persoanelor fizice avocatnet.ro a atras atenția încă de acum doi ani, după cum puteți citi în acest articol.
Comentarii articol (0)