Condițiile și termenul de preaviz sunt întotdeauna prevăzute în contractele individuale de muncă. Și dacă uneori preavizul este de 20 de zile, alteori poate că părțile se înțeleg, pur și simplu, să nu fie nevoie de a mai sta 20 de zile la muncă sau de a sta doar 10 sau mai puține.
Prin solicitarea demisiei, angajatul care specifică că nu vrea preaviz nu realizează, de fapt, că renunțarea la preaviz în acest caz nu este un drept care să-i aparțină lui, ci angajatorului.
Ce se întâmplă cu angajatul care dispare în perioada de preaviz? Calea urmată de angajatori este, de cele mai multe ori, cercetarea disciplinară pentru absențe nemotivate și, desigur, desfacerea CIM-ului prin concediere disciplinară. Ne putem imagina, totodată, situații în care angajatorul este prejudiciat prin faptul că a rămas, peste noapte, fără un angajat pe un anumit post sau, chiar, fără unicul angajat.
Discutăm, în principal, despre:
- cum arată clauzele contractuale privitoare la condițiile și termenele de preaviz;
- încălcarea obligației contractuale legată de preaviz - ce riscă / ce pierd angajații care nu respectă ce și-au asumat în scris;
- cât de lungă poate fi perioada de preaviz;
- cum se pot proteja angajatorii de aceste dispariții „subite” - dacă se pot proteja în vreun fel?
Merită să citești și:
- Concediul medical în perioada de preaviz nu e o soluție pentru cei care nu mai vor să meargă la muncă
- Dacă nu respect preavizul, mi se pot reține bani din salariu?
Oricât am discuta despre litera legii, practica ne oferă tot timpul exemple de situații la limita sa. În scopul de a înțelege cât mai bine cum se aplică legea în situații concrete, ne-am propus să plecăm de la poveștile oamenilor. Dacă vrei să ne povestești despre ce se petrece la locul de muncă ori cu angajații tăi, ne poți scrie la adresa realitati_hr@avocatnet.ro și împreună cu specialiști vom încerca să oferim o perspectivă juridică asupra situației respective. |
Comentarii articol (1)