Din răspunsul oferit de către consilierul juridic Cornel Vasile reiese clar că demisia la zi nu există în Codul muncii, singurele variante pe care le poate alege sunt fie prin încetarea contractului individual de muncă prin acordul părţilor, situaţie în care nu se acordă preaviz, fie prin demisie, caz în care termenul maxim prevăzut este de 20 de zile lucrătoare (în cazul unei funcţii de conducere termenul este de 45 de zile lucrătoare).
„Regula în materie de încetare a contractului individual de muncă din iniţiativa salariatului este încetarea după expirarea unui termen de preaviz. De la regula potrivit căreia salariatul care își dă demisia are obligația de a acorda angajatorului un termen de preaviz, Codul muncii prevede şi excepții, în care salariatul își poate da demisia fără preaviz, şi anume: în cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă - această excepție de la regula acordării preavizului se regăsește în cuprinsul dispozițiilor art. 81 alin. (8) Codul muncii -, în cazul în care angajatorul renunţă total la termenul de preaviz - art.81 alin. (7) Codul muncii”, scrie consilierul juridic.
De asemenea, acesta atrage atenţia asupra unui alt lucru important pentru această situaţie expusă de cititoarea noastră: „Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă”.
În timpul preavizului, ambele părţi trebuie să respecte în continuare ce şi-au asumat prin semnarea contractului individual de muncă. Asta înseamnă că salariatul trebuie să-şi continue activitatea, iar angajatorul trebuie să-l remunereze în mod corespunzător. Dacă salariatul decide să nu mai vină la serviciu, acest lucru poate duce la amânarea efectivă a datei de la care va înceta contractul.
Mai mult, salariatul care nu mai vine la muncă în perioada de preaviz săvârşeşte o abatere disciplinară pentru care poate fi tras la răspundere.
Demisia fără preaviz este permisă dacă angajatorul nu-şi respectă obligaţiile
Totuşi, dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile pe care le are faţă de salariat, printre care se numără acordarea tuturor drepturilor legale, cum ar fi salariile, concediile de odihnă sau medicale, să plătească contribuţiile şi impozitele aflate în sarcina sa, precum şi să reţină şi să vireze contribuţiile şi impozitele datorate de salariaţi, sau să elibereze, la cerere, toate documentele care atestă calitatea de salariat, salariatul poate demisiona fără preaviz: „Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă”, scrie în Codul muncii.
Comentarii articol (9)