avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie

Vreau sa renunt la actualul job pentru ca mi-am gasit altul.Daca vreau sa-mi dau demisia cat sunt obligata sa mai stau pentru ca nu as vrea sa ma trezesc data in judecata de firma ca nu am stat cat trebuie dupa demisie.
Sau exista si alta posibilitate de a parasi jobul in afara de demisie?
Cel mai recent răspuns: Dragos Stefan , Consultant resurse umane 10:17, 15 Octombrie 2012
.daca n-au fost respectate prvederile contractuale , nu trebuie sa stai in preaviz ! ...demisia se poate da si cu acordul partilor ...!!! ..daca totul este ..OK trebuie sa stai 15 zile iar in cazul functiilor de conducere ..30 zile ..!
CAPITOLUL V
Încetarea contractului individual de muncă

SECŢIUNEA a 8-a
Demisia

Art. 81
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.

(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.

(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.

(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.

(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.

(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.


Citiţi mai mult: [ link extern ]
@ cris3tina

Daca va dati demisia si angajatorul pune rezolutia cu preaviz, atunci termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.

De exemplu, daca in c.i.m. este prevazut un termen de preaviz in cazul demsiei de 15 zile, atunci acesta este preavizul ce trebuie efectuat.

Nerespectarea de către dvs a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea dvs disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

De asemenea, puteti solicita incetarea raportului de munca cu acordul partilor - art.55 lit.B C.mun. - , situatie in care nu se acorda preaviz.
Ultima modificare: Duminică, 14 Octombrie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Mai exista o posibilitate de a pleca fara preaviz prevazuta de art. 81.8 din Codul muncii:

Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie 24 ore tundecsaba tundecsaba Cand pot sa depun o demisie cu 24 de ore? Exista asa ceva? (vezi toată discuția)
Preavizul in cazul demisiei handsu handsu Cat este preavizul in cazul in care angajatul depune demisie ? (vezi toată discuția)
Demisie diadora_74 diadora_74 Daca in contractul de munca exista o clauza de demisie de 45 de zile, este obligatoriu sa fie respectata?! Se poate da demisia cu un preaviz de 20 de zile, ... (vezi toată discuția)