„Platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și poate fi accesată pe adresa tichete.anofm.ro. Conceptul presupune achiziționarea tichetelor cu care pot fi remunerate persoanele care desfășoară activități ocazionale în gospodărie. Tichetele sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale și de sănătate. Astfel, lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuțiile lor fiind valorificate și la pensie.
O altă funcționalitate a platformei este că facilitează interacțiunea dintre beneficiar și prestatorul casnic. Beneficiarii pot posta în secțiunea „Marketplace” serviciile pentru care caută personal, iar prestatorii serviciile pe care le pot oferi, fiind asigurată în acest fel medierea între cerere și ofertă în ceea ce privește desfășurarea activităților casnice.
Platforma accesibilă pe tichete.anofm.ro poate fi utilizată de lucrători (prestatori), de beneficiari casnici și de către angajatori și reprezintă o formă de suport pentru persoanele subocupate care nu sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de stat”, a transmis marți Ministerul Muncii.
Platforma funcționează atât pe desktop, cât și pe mobil, așa cum ne anunță și mesajul de întâmpinare de pe site. Deși vine la câteva luni întârziere (legea este în vigoare și avea nevoie de funcționarea platformei încă din ianuarie), putem spune că anunțul că platforma e funcțională se sincronizează cu adoptarea unui set de modificări absolut necesare la Legea nr. 111/2022 (detalii, aici).
Pe platformă se înscriu în mod obligatoriu toți cei care vor să lucreze ca prestatori și să fie remunerați prin tichetele casnice (aceasta e singura formă de remunerare admisibilă). De asemenea, platforma reprezintă și locul unde cei interesați de oameni care să îi ajute cu munca în gospodărie se pot înscrie pentru a găsi ajutorul necesar. Totodată, angajatorii care vor să le ofere ca beneficiu extrasalarial angajaților tichete pentru ca aceștia să acopere cheltuielile cu munca în gospodărie se vor înscrie tot pe această platformă ca să achiziționeze tichetele. Pentru fiecare utilizator care se încadrează fie într-o categorie, fie în alta, e pus la dispoziție câte un ghid explicativ referitor la înscriere și utilizare a platformei.
Reamintim: legea prestatorilor casnici se aplică exclusiv muncilor necalificate!
„Avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă și furnizarea serviciilor în baza tichetelor valorice este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie și sănătate cu condiția preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice, respectiv 1.275 de lei/lună. Din valoarea de 15 lei a unui tichet, 3 lei reprezintă contribuțiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie și sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părți”, transmite ministerul.
Comentarii articol (4)