Legea nr. 111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic e programată să se aplice din ianuarie 2024 și are deja de ceva vreme și un set de norme de aplicare, cuprinse în HG nr. 822/2022. Potrivit legii, activitatea casnică este, de fapt, o muncă necalificată. Mai exact, la definiția activității casnice scrie că aceasta este „activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/ gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic”.
O persoană fizică obișnuită va avea calitatea de prestator casnic și va desfășura activități casnice ocazionale în folosul unei alte persoane fizice - beneficiarul. Iar gospodăria este definită ca „totalitatea bunurilor imobile constând în clădirile cu destinație de locuință, anexele, curțile și grădinile acestora, precum și bunurile mobile utilizate în prestarea activităților casnice”. În plus, prestatorul casnic nu va putea fi un membru al familiei beneficiarului și va trebui să aibă cel puțin 16 ani. Durata zilnică a programului unui prestator casnic nu va putea depăşi 12 ore, respectiv șase ore, în cazul celor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani.
Plata activităților casnice de către beneficiari către prestatori nu se va face nici prin numerar, nici prin plăți cu cardul, ci prin remiterea unor tichete de activități de valoare fixă pe care prestatorii le vor preschimba apoi la agențiile de ocupare a forței de muncă sau în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin platforma electronică (simetric, la fel și cumpărarea tichetelor, desigur, se va face la agenții sau electronic).
Lista activităților ce vor putea fi prestate, potrivit legii, include servicii de curăţenie/ igienizare, spălat/ călcat rufe, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire ori de supraveghere a beneficiarului casnic dependent.
Tichetele de activități casnice cu care vor fi plătiți prestatorii vor supuse doar impozitului pe venit și contribuției la pensii, nu și contribuției la sănătate, iar cei de la ANAF pregătesc deja un ordin prin care se introduc precizări pentru declararea taxelor veniturilor prestatorilor casnici.
Platforma electronică de evidență a activităților casnice era în curs de implementare vara asta
Legea prevede instituirea unui sistem de plată și evidență a persoanelor care desfășoară activități casnice ocazionale în baza unor tichete de activități casnice, tichete ce vor trebui preschimbate în bani și pentru care se vor datora contribuția la pensii și impozitul pe venit. Beneficiarul nu va avea toate drepturile și obligațiile unui angajator, ci, mai degrabă, similar cu beneficiarul activității ziliere, va trebui să se asigure în primul rând că-l plătește corespunzător pe lucrătorul casnic, dar și că păstrează confidențialitatea datelor sale personale.
Tichetele vor fi atât pe suport electronic, cât și pe suport hârtie - dubla opțiune nu se explică însă, dacă ne gândim că acum niciun tichet valoric dat salariaților, de pildă, nu se mai emite decât sub formă electronică, tichetele pe hârtie dispărând de pe piață.
Important e că, indiferent că tichetele casnice vor fi și pe suport hârtie, activitățile acestea și cine, cum beneficiază de ele și de cine sunt prestate vor fi chestiuni mijlocite de viitoarea platformă electronică - „Înregistrarea beneficiarilor casnici și prestatorilor casnici în platforma electronică şi crearea contului personal se poate face fie individual de către aceștia, fie prin intermediul personalului agențiilor pentru ocuparea forței de muncă”, prevede HG-ul recent.
Cât despre viitoarea platformă, care va facilita relaţiile între utilizatorii tichetelor de activităţi casnice, precum şi între aceştia şi agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, Ministerul Muncii ne spunea vara asta că achiziția publică a serviciilor de implementare a platformei este în derulare, depunerea ofertelor urmând să se facă până pe 1 august. Evident, platforma trebuie pusă în funcțiune complet până la finalul anului deoarece în lipsa ei Legea prestatorului casnic nu poate funcționa în mod concret.
Pentru ca prestatorii casnici să fie asigurați la sistemul public de sănătate sau să-și mențină acest statut, agențiile pentru ocuparea forței de muncă vor transmite caselor de asigurări de sănătate județene și a municipiului București situația lunară cu prestatorii casnici care au preschimbat în bani, în luna anterioară raportării, cel puțin 85 de tichete de activități casnice, după cum apare în HG nr. 822/2022.
Angajatorii vor putea să le ofere angajaților tichete pentru a plăti activitățile casnice
Angajatorii vor putea oferi salariaților lor tichete de activități casnice pe care să le folosească pentru a-i plăti pe cei care le fac anumite munci prin gospodărie, conform Legii prestatorului casnic. Aceste tichete acordate salariaților vor fi supuse impozitării pe venit, ce trebuie reținut și virat de către angajator, dar fără a fi supuse plății contribuțiilor sociale obligatorii. De asemenea, angajatorii nu trebuie să achite contribuția asiguratorie de muncă pentru aceste tichete. Va exista un beneficiu și pentru angajator, totodată.
Merită să citești și: Cum funcționează sectorul muncii în gospodărie în Belgia, comparativ cu ce s-a propus la noi pentru lucrătorii casnici
Un nou tip de lucrător - prestatorul casnic
Potrivit Legii 111/2022, activitatea casnică este, de fapt, o muncă necalificată. Dar pentru că activitățile casnice lucrate la negru ar fi destul de răspândite în România, iar statul vrea să aducă bani la buget din aceste activități sub forma impozitelor și altor taxe și pentru că lucrătorii aceștia ar avea nevoie de recunoașterea muncii lor, inclusiv de asigurări la pensii și sănătate, legiuitorul a considerat că e nevoie de un nou tip de reglementare, un nou tip lucrător în România - lucrătorul casnic.
Comparativ cu un angajat, lucrătorul casnic plătește, din tichetul primt, și impozit de 10%, și contribuție la pensii de 25% (doar că procentele nu se vor aplica pe valoarea din tichet, ci pe jumătate din valoarea respectivă). Practic, din suma brută de 15 lei aferentă unui tichet, cât a stabilit legiuitorul că va fi tichetul din 2024, prestatorul încasează o sumă netă de 12,375 lei. Diferența de 2,625 lei se duce la bugetul de stat, iar valoarea de pe tichete va fi indexată în funcție de inflație, similar tichetelor de masă, de pildă. Din păcate, legea a trecut cam repede prin Parlament și conține și unele inadvertențe pe partea de taxare - detalii despre sistemul de taxare, aici. Cât despre asigurarea la sănătate, lucrătorul casnic nu va fi automat asigurat în sistem, ci doar de la un anumit număr de tichete în sus - 85, mai exact.