Reducerea vârstei standard de pensionare de care beneficiază mamele, potrivit noii legi a pensiilor, va fi mai mare, după cum apare într-un proiect legislativ înregistrat săptămâna aceasta în Parlament. În plus, condiția pe care trebuie s-o îndeplinească mamele pentru a putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare, cea legată de realizarea unui stagiul complet de cotizare, se va schimba, iar femeile ce au născut cel puțin un copil vor putea beneficia de reducere și în cazul în care au realizat doar stagiul minim de cotizare.
Noua lege a pensiilor, respectiv
Legea 360/2023, se va modifica în următoarea perioadă, dacă un
proiect de lege aflat, de puțină vreme, în dezbaterea senatorilor va ajunge să se aplice. Modificările propuse prin acest proiect legislativ vizează pensionarea mamelor.
În primul rând, se propune
majorarea cu șase luni a actualelor intervale de reducere a vârstei standard de pensionare de care beneficiază mamele în funcție de numărul copiilor pe care-i au.
Mai precis, femeile care au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare, astfel:
Acum, legea stabilește, în cazul mamelor cu un copil, reducerea vârstei standard de pensionare cu șase luni, pentru cele cu doi copii - cu un an, iar în cazul celor cu patru copii - cu doi ani, printre altele.
Apoi, proiectul înlocuiește condiția realizării unui
stagiu complet de cotizare contributiv, așa cum stabilește legea în prezent, cu cea a realizării unui
stagiu minim de cotizare contributiv.
Așadar, și mamele care nu au realizat stagiul complet de cotizare, dar l-au bifat pe cel minim vor putea beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare.
Potrivit Legii 360/2023,
stagiul minim de cotizare contributiv este de
15 ani, în timp ce
stagiul complet de cotizare contributiv este de
35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. În cazul femeilor, atingerea celui din urmă se va face prin creșterea stagiului complet de cotizare, până în 2035.
Înlocuirea condiției amintite este propusă, potrivit inițiatorilor măsurii, deoarece
“aritmetic vorbind, pentru o mamă cu 3-4 sau mai mulţi copii, este dificil de realizat stagiul complet contributiv”.
Majoritatea prevederilor din noua lege a pensiilor
se vor aplica din 1 septembrie 2024.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat în Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (19)