ACCES PREMIUM
De ce premium?
Un ghid oficial privind sistemul e-Transport, publicat de autoritățile fiscale
Un ghid referitor la obligația de utilizare a sistemului e-Transport a fost publicat recent de Ministerul Finanțelor și de Agenția Națională de Administrare Fiscală. Acesta vizează transporturile rutiere naționale de bunuri riscante și transporturile rutiere internaționale de bunuri.
Articolul continuă mai jos
„Este un sistem creat special pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă și evaziune fiscală care pot apărea în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri, pentru cei care aleg să efectueze livrări sau transferuri neoficiale, care duc la pierderi fiscale pentru stat și la distorsiuni în concurența corectă între companii. Prin intermediul e-Transport, autoritățile pot monitoriza în timp real mișcările de mărfuri pe drumurile naționale, identificând și investigând potențialele cazuri de nereguli sau de fraudă fiscală. În final, sistemul e-Transport reprezintă o componentă vitală din ecosistemul de modernizare și eficientizare a administrației fiscale pe care îl implementăm anul acesta”, a explicat
Marcel Boloș, Ministrul finanțelor, conform unui
comunicat referitor la ghidul e-Transport.
Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizării în e-Transport sunt cele care au o masă maximă tehnic admisibilă de minimum 2,5 tone, încărcate cu bunuri cu risc fiscal ridicat cu o masă brută totală mai mare de 500 kg sau o valoare totală mai mare de 10.000 de lei, aferente cel puțin unei partide de bunuri care face obiectul transportului.
Ghidul oficial privind e-Transport poate fi descărcat de aici. Acesta conține o serie de informații introductive despre sistem, precum entitățile obligate să facă raportările pentru transporturile rutiere de mărfuri și condițiile de declarare a acestora.
Totodată, documentul pus la dispoziție de autorități conține o secțiune consistentă numai despre cum se folosește efectiv aplicația e-Transport - accesarea sa, declararea unui transport de bunuri riscante, declararea unui transport internațional de bunuri (riscante și neriscante), completarea datelor despre bunuri, documente de transport și alte informații.
În fine, ghidul e-Transport mai face referire la regimul sancționator pentru neutilizarea sistemului (și nu numai) și cum se pot obține informații suplimentare de la autorități.
Cel mai recent,
sistemul e-Transport a fost modificat în așa fel încât să fie „împărțit” în două. Inițial se raportau numai transporturile de bunuri riscante, indiferent că era vorba de transporturi naționale sau internaționale. Mai nou, însă, de la finalul anului trecut vorbim de
transporturi naționale de bunuri riscante și de
transporturi internaționale de bunuri (atât riscante, cât și neriscante).
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.