Potrivit datelor Eurostat, în 2023, 7,1% dintre angajații din UE au avut programe lungi de muncă. „«Orele lungi de muncă» se referă la acei lucrători care petrec de obicei 49 de ore sau mai mult/ săptămână la locul de muncă. În țările UE, Grecia a înregistrat cel mai mare procent de lucrători cu ore lungi (11,6%), urmată de Cipru (10,4%) și Franța (10,1%). Între timp, cele mai scăzute rate au fost înregistrate în Bulgaria (0,4%), Lituania și Letonia (1,1% fiecare).
Un procent mai mare de persoane ce lucrează pe cont propriu au efectuat ore lungi (29,3% din totalul lucrătorilor din această categorie) comparativ cu angajații (3,6% din totalul angajaților).
Orele lungi de muncă au fost mai comune în rândul lucrătorilor calificați în agricultură, silvicultură și pescuit (27,5% din totalul lucrătorilor calificați în aceste domenii) și manageri (21,9%). Toate celelalte grupuri ocupaționale, așa cum sunt definite de clasificarea internațională standard a ocupațiilor (ISCO), au avut un procent de până la 7,3%”, scria Eurostat pe 1 mai.
Pentru România, procentul de lucrători între 20 - 64 de ani ce lucrează 49 de ore pe săptămână sau mai mult e de 1,8%, potrivit datelor Eurostat. În 2015, procentul era de 2,7%, cu mult sub cel din alte state europene. Legal, în România săptămâna de muncă are 40 de ore, 48 cu tot cu orele suplimentare, iar munca suplimentară n-ar trebui să fie nicidecum regula, ci excepția. Prin excepție, durata timpului de lucru, cu tot cu orele suplimentare, poate depăși 48 de ore pe săptămână dacă, într-o perioadă de referință de patru luni calendaristice, media săptămânală nu depășește 8 ore suplimentare. În anumite sectoare, programul săptămânal peste 48 de ore este o realitate bine cunoscută, acceptată de angajați și tolerată de autorități. La nivel declarativ, angajatorii nu pot trece programe lungi de muncă, adică peste ceea ce prevede legea. Practic însă, orele suplimentare impuse sunt des întâlnite. În alte situații, angajații înșiși sunt pentru efectuarea orelor suplimentare, prin care-și asigură astfel și un supliment la venitul contractual.
În graficul de mai jos, Eurostat arată care este procentul de angajați între 20 - 64 de ani care lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână.
Comentarii articol (0)