In situatia in care, lucrand in ture de 12/24, respectiv 12/48, intr-o luna nu am cum sa efectuez cele 40 ore , insa lucrez si in week-end conform aceluiasi grafic fara a avea acele zile de repaus saptamanal. In acest caz, activitatea prestata in zilele libere (sambata si duminica) se dubleaza ?
Mai concret, in luna septembrie am efectuat 12 ture a 12 ore = 144 ore,
iar in weekend, (4 ture a 12 ore) X2 =48X2 = 96 ore .asta inseamna ca in total am efectuat 240 ore, si deci 64 ore suplimentare ?
Fata de orele lucratoare normale ale lunii septembrie, de 176 de ore, aveti 64 de ore suplimentare. S-ar putea ca in alta luna sa aveti ai putine ore, daca vi se dau si liberele legale. Daca nu aveti CCM la nivel de unitate, aplicati prevederile CCMUNN, art.10:
ART.10. - (1) Durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi sau de 40 de ore pe saptamana.
(2) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la alin. 1, este considerata munca suplimentara.
(3) Prin negocieri la nivel de unitate, pentru a pune de acord programul cu cerintele productiei, se poate stabili un program saptamanal de 36 pana la 44 de ore, cu conditia ca media lunara sa fie de 40 de ore de saptamana, iar programul stabilit sa fie anuntat cu o saptamana inainte.
(4) In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani, durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.
(5) In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
(6) In cazurile in care durata normala a timpului de munca se stabileste potrivit prevederilor alin. 5, durata timpului de munca zilnic nu poate depasi 10 ore. (7) La locurile de munca unde, datorita specificului activitatii, nu exista posibilitatea incadrarii in durata normala a timpului zilnic de lucru, pot fi stabilite forme specifice de organizare a timpului de lucru, dupa caz, in tura, tura continua, turnus, program fractionat; locurile de munca la care se aplica aceste forme specifice de organizare, precum si modalitatile concrete de organizare si evidenta a muncii prestate se stabilesc prin contractul colectiv de munca la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitati. (8) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Prin execeptie, durata timpului de munca va putea fi prelungita peste 8 ore pe zi si peste 48 de ore pe saptamana, care include si orele suplimentare, cu conditia ca media orelor de munca , calculata pe o perioada de referinta de trei luni, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
(9) Pentru ramurile de activitate si sectoarele de activitate consemnate in Anexa nr. 6, se pot negocia la nivel de ramuri, perioade de referinta mai mari de trei luni, dar care sa nu depaseasca 12 luni.
(10) La solicitarea comuna sau a uneia dintre partile negociatoare ale contratului colectiv de munca la nivel de ramura, Comisia paritara constituita la nivelul Contratului Colectiv de Munca Unic la Nivel National se va intruni in regim de urgenta, si se va pronunta asupra cererii de extindere a perioadei de referinta, prevazuta de Art. 111 din Codul Muncii, pentru ramuri sau sectoare ce nu sunt prevazute in Anexa nr. 6 si pentru care s-au prezentat solicitari.
(11) Cand munca se efectueaza in schimburi, durata timpului de munca va putea fi prelungita peste 8 ore pe zi si peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada maxima de 3 saptamani, sa nu depaseasca 8 ore pe zi sau 48 de ore pe saptamana.
In situatia in care, lucrand in ture de 12/24, respectiv 12/48, nu am cum sa efectuez cele 40 ore/saptamana , insa lucrez si in week-end conform aceluiasi grafic fara a avea acele zile de repaus saptamanal. In acest caz, activitatea prestata in zilele libere (sambata si duminica) se dubleaza ?
Mai concret, in luna septembrie am efectuat 12 ture a 12 ore = 144 ore,
iar in weekend, (4 ture a 12 ore) X2 =48X2 = 96 ore .asta inseamna ca in total am efectuat 240 ore, si deci 64 ore suplimentare ?
Imi cer scuze pentru insistenta, insa am nevoie de inca o lamurire.
Eu am inteles cum stau lucrurile. Insa, in urma calculelor facute la departamentul salarizari al unitatii la care lucrez, mi s-a adus la cunostinta faptul ca doar orele care intrec norma de baza sunt considerate ore libere, indiferent de graficul si zilele in care imi prestez activitatea, si deci, in loc de 64 ore suplimentare am doar 16.
Poate fi corect? Ceea ce stiu este ca la nivel de unitate nu exista CCM care sa prevada acest mod de calcul.
Ce inseamna pentru Dep.Salarizare "norma de baza"? Pentru luna septembrie aceasta este 176 de ore lucratoare. Daca ati lucrat 240 de ore, atunci diferenta de 64 ore sunt suplimentare. Nu inteleg rationamentul celor de la salarizare.
Asa este, insa discutia a aparut in urma calculului 16 ( ture) X12 (ore) =192 ore - 176 ore norma de baza = 16 ore suplimentare (fara a se tine cont de faptul ca 4 ture au fost efectuate in zile de sambata sau duminica).
Vreau sa cred insa ca vor intelege si dansii legea asa cum ati expus-o si dumneavoastra dealtfel, pentru ca mie imi e foarte clar.
Va multumesc mult!
Angajatorul a luat in calcul 16 ture, fara sa le ia si pe cele din zilele de sambata si duminica. Au vrut sa va deruteze dar se pare ca nu au reusit. Aveti dreptate!
S-ar putea, insa, ca angajatorul sa va acorde ceva prime pentru aceste ore suplimentare, pentru a nu le mai plati ca atare. Este o speculatie pe care o fac, fara sa stiu daca in afara de salariu mai primiti si alte drepturi banesti.
Oricum, daca aveti nemultumiri, va puteti adresa cu o sesizare la ITM.