avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... program de lucru 240 ore/luna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

program de lucru 240 ore/luna

Buna ziua,
As vrea sa ma ajutati intr-o problema: firma de remorcaj la care lucreaza sotul meu are programul de lucru in trei ture 12-24; 12-48 declarat la ITM.De curand au fost instiintati ca programul se va modifica in 10 zile pe luna,deci practic 24 ore/zi, 240 ore/luna.Pentru faptul ca au anuntat ca se va da "ceva in plus la salariu",s-au gasit destui colegi care sa accepte,iar celorlalti li s-a spus ca daca nu le convine programul,nu au decat sa plece. In afara de faptul ca pe remorcher nu sunt conditii decente de lucru(nu se poate compara cu o nava),intrebarea mea este: este legal sa fie modificat astfel programul?Nu cunosc daca s-a luat acceptul ITM si nici daca sindicatul a fost de acord cu acest program.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: sara mihu , utilizator 15:08, 20 Iunie 2016
codul muncii: titul III - timpul de munca si timpul de odihna
Art. 109. - (1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
Art. 111. - (1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, care include si orele suplimentare, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de maxim o luna calendaristica 3 luni calendaristice sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana (Legea nr. 371/2005).
(2¹) Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca unic la nivel national, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca la nivel de ramura de activitate aplicabil, perioade de referinta mai mari de o luna 3 luni, dar care sa nu depaseasca 12 luni (Legea nr. 371/2002).
(2²) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2 si (2¹) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului indivudual de munca.
(3) Prevederile alin. (1) (2) si (2¹) nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani. (O.U.G. nr. 65/2005)

Art. 112. - (1) Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.


Art. 113. - (1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.

[ link extern ]
Modificarea c.i.m. se face prin acordul ambelor parti.
In acest sens, durata normala a timpului de munca este de 8 ore/zi. La locurile de muncă unde, datorită specificului activităţii, nu există posibilitatea încadrării în durata normală a timpului zilnic de lucru pot fi stabilite forme specifice de organizare a timpului de lucru, după caz, în tură, tură continuă, turnus, program fracţionat; locurile de muncă la care se aplică aceste forme specifice de organizare, precum şi modalităţile concrete de organizare şi evidenţă a muncii prestate se stabilesc prin contractul colectiv de muncă la nivel de ramură, grupuri de unităţi sau unităţi.
Multumesc pentru raspunsuri ,ele ii vor fi de folos sotului, deoarece la societatea respectiva s-a anuntat o sedinta in care conducerea ar trebui sa explice aceste modificari aduse programului de lucru.
Buna ziua,

as dori sa stiu daca la un program 12/24 mai este obligatorie acordarea unui repaus de 2 zile (cf. art. 132 Codul Muncii).

multumesc anticipat pentru raspuns!
snowgirl19 a scris:

Buna ziua,

as dori sa stiu daca la un program 12/24 mai este obligatorie acordarea unui repaus de 2 zile (cf. art. 132 Codul Muncii).

multumesc anticipat pentru raspuns!



Bineinteles ca este obligatorie acorda repausului de 2 zile. Insa in conformitate cu art 132 alin 2 din codul muncii: in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Ultima modificare: Marți, 23 Decembrie 2008
Rodica Ciobanu, Avocat

Alte discuții în legătură

12 ore lucrate, 24 libere, mai e nevoie de 2 zile libere consecutiv? ella_1313 ella_1313 Daca se lucreaza 12 ore, si de dau 24 ore libere, nu se depasesc 48 ore pe saptamana. Mai e nevoie sa fie indeplinita conditia de 2 zile consecutiv libere.? (vezi toată discuția)
Repaus minim dupa tura de 12 ore noaptea Iryna28 Iryna28 Buna ziua, Am o nelamurire si va rog sa ma ajutati. Daca un angajat lucreaza in ture de 12 ore (7:00-19:00 si 19:00-7:00) si dupa tura de zi (7:00-19:00) ... (vezi toată discuția)
Program 12 cu 24, 12 cu 48 neov neov Buna ziua, S-a mai discutat de nenumarate ori acest aspect dar in continure unele aspecte sunt neclare pentru mine. Trebuie asigurat program 247 intr-o ... (vezi toată discuția)