avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii cum se platesc orele suplimentare?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

cum se platesc orele suplimentare?

Poate cineva sa ma lamureasca in privinta platii orelor suplimentare?
Spre ex: la noi in fabrica, salariu este de 600 RON net,la un program de 8 ore.
Se intampla insa destul de des,desi este o fabrica de confectii textile, sa lucram 12 cu 12.
Daca pe perioada unei luni lucram 12/12 ,spre ex, ce salariu revine unei angajate?
Este normal sa luam 900 RON pentru acest program de lucru prestat?
Adica , ca timp de lucru,este o luna jumatate,salariul este corect calculat,un salariu jumatate, tinand cont ca sunt ore suplimentare si pe perioada unei luni intregi?
Ce alte sporuri ar mai trebui sa luam, si cum se calculeaza acestea?
Multumiri celor care vin cu raspunsuri .
Cel mai recent răspuns: ContSters145137 , utilizator 16:50, 18 Octombrie 2010
Buna dimineata.Trebuie sa va intreb daca dumneavoastra primiti salariul normal sau "la negru", pentru ca va putea raspunde in continuare.
Art. 109. - (1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
(2) În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână.
Art. 110. - (1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.
Art. 111. - (1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 3 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.
(21) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă la nivel de ramură de activitate aplicabil, perioade de referinţă mai mari de 3 luni, dar care să nu depăşească 12 luni.
(22) La stabilirea perioadelor de referinţă prevăzute la alin. (2) şi (21) nu se iau în calcul durata concediului de odihnă anual şi situaţiile de suspendare a contractului individual de muncă.
(3) Prevederile alin. (1), (2) şi (21) nu se aplică tinerilor care nu au împlinit vârsta de 18 ani.
Art. 112. - (1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.
Art. 117. - (1) Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 109, este considerată muncă suplimentară.
(2) Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
Art. 118. - (1) La solicitarea angajatorului salariaţii pot efectua muncă suplimentară, cu respectarea prevederilor art. 111 sau 112, după caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilită potrivit prevederilor art. 111 sau 112, după caz, este interzisă, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
Art. 119. - (1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
Art. 120. - (1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 119 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
Codul Muncii

Art. 41. - (1) Părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare să acţioneze pentru includerea unor sporuri în salariul de bază, care să reprezinte retribuţia pentru munca prestată şi condiţiile de la locul de muncă, astfel încât salariul de bază să aibă pondere majoritară în salariu.
(2) Sporurile se acordă numai la locurile de muncă unde acestea nu sunt cuprinse în salariul de bază.
(3) Sporurile minime ce se acordă în condiţiile prezentului contract sunt:
c) pentru orele suplimentare şi pentru orele lucrate în zilele libere şi în zilele de sărbători legale ce nu au fost compensate corespunzător cu ore libere plătite se acordă un spor de 100% din salariul de bază;
CCMUN
eduard_ a scris:
Buna dimineata.Trebuie sa va intreb daca dumneavoastra primiti salariul normal sau "la negru", pentru ca va putea raspunde in continuare. [/quot
Buna ziua!
Ma intrebati daca lucram legal, cu carte de munca? Da, avem incheiat un contract de munca cu angajatorul.
Ni s'a impus ,pur si simplu acest program de lucru,fara a fi intrebate daca suntem sau nu de acord,daca putem sau nu sa facem fata acestui ritm de lucru.
Si iata care este programul de lucru: ultimele doua saptamani din luna octombrie 12/12(nu avem liber intre doua ture, decat12 ore dar tinand cont ca se mai pierde timp cu iesirea si intrarea in tura,ganditi'va cat timp pentru odihna mai avem, ca sa nu mai spunem ca toate suntem mame si sotii), prima saptamana din noiembrie program normal, de 8 ore, cu sambata si duminica liber, apoi ce ramane din noiembrie,adica 3 saptamani, iarasi 12/12,continuand cu decembrie la fel, pana de sarbatori.
Deci ptr o zi de 12 ore lucrate ,mai primim retributie pentru inca 4 ore de lucru, iar pentru 40 de ore cat ar trebui intr'o saptamana, suntem platite 60 de ore.
Doar atat trebuie? Este suficient?
Noua nu ni se pare
Poate ma lumineaza si pe mine cineva
Va multumesc
Buna ziua. Bine ca ati mai adus niste clarificari.

In primul rand dupa 12 ore lucrate, obligatoriu trebuie sa aveti 24 ore pauza.
Baza legala:
Codul muncii
ART 112 Art. 112. - (1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore,
(2) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.

Pentru a doua problema - sa luam exemplul dumneavoastra cu luna Noiembrei
Deci:
prima saptamana ati spus program normal deci 8 ore pe zi * 5 zile = 40 ore
Apoi 12 cu 12 liber - sa inteleg ca lucrati 6 zile pe spatamana? 12 ore * 6 zile = 72 ore * 3 saptamani = 216 ore?
216 ore + 40 ore = 256 ore

Sau aveti liber Sambata si Duminica in cele 3 saptamani?

Daca da, atucni aveti asa:
40 ore in prima saptamana + 60*3 sap 2,3,4, = 180 total in luna = 220 ore
Luna noiembrie 2010 22 zile lucratoare - 176 ore
Aveti baza 176 ore
Ore suplimentare 44 ore
Aceste ore suplimentare ar trebui sa vi la plateasca dublu - adica la salariul de 600 ron (600/176 = 3.4 lei pe ora) *2 = o ora suplimentara trebuia platita cu 6.8 lei
Deci 44 ore * 6.8 lei = 299.2 orele suplimentare.
Aveti si ore de noapte care nu stiu cate sunt pentru ca ar trebui sa vad un pontaj
Acestea se platesc 25% dint-o ora de baza.
Ore de Sambata si Duminica dar nu nu am inteles bine daca in cele 3 sap. lucrati sam si dum.
Ultima modificare: Duminică, 17 Octombrie 2010
ContSters145137, utilizator

Alte discuții în legătură

Program de lucru 11 ore. sporuri. va rog un sfat. didi67 didi67 Am o intrebare referitoare la relatiile de munca, respectiv durata timpului de lucru (si salarizarea) in cazul unei repartizari inegale a timpului de lucru. As ... (vezi toată discuția)
Referitor ore suplimentare ioana.1960 ioana.1960 Va rog sa ma ajutati !!! In Codul Muncii scrie ca se pot lucra 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare, si ca aceste ore suplimentare se pot ... (vezi toată discuția)
Ore lucrate in weekend - ore suplimentare Anaj Anaj Buna ziua, Va rog sa imi spuneti parerea dvs. despre urmatoarea afirmatie: \\"Orele lucrate in weekend, indiferent cate sunt, nu se considera ore ... (vezi toată discuția)