avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Referitor ore suplimentare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Referitor ore suplimentare

Va rog sa ma ajutati !!!
In Codul Muncii scrie ca se pot lucra 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare, si ca aceste ore suplimentare se pot plati cu un spor de minim 75% din salariu, pe o operioada de referinta de 3 luni.
Se pot plati ore suplimentare 100% (pentru zilele de sambata si duminica) si 75% (in cursul saptamanii), respectand numarul de 48 ore pe saptamana, in fiecare luna a anului (exclusiv concediu de odihna), sau exista o limita maxima a numarului de ore suplimentare ?
Mentionez ca societatea are cod CAEN - 2875 prelucrarea altor articole din metal.
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 11:14, 14 Iulie 2007


Va rog sa ma ajutati !!!
Se pot plati ore suplimentare 100% (pentru zilele de sambata si duminica) si 75% (in cursul saptamanii), respectand numarul de 48 ore pe saptamana, in fiecare luna a anului (exclusiv concediu de odihna), sau exista o limita maxima a numarului de ore suplimentare ?
Mentionez ca societatea are cod CAEN - 2875 prelucrarea altor articole din metal.

Art. 111. - (1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, care include si orele suplimentare, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de maxim o luna calendaristica 3 luni calendaristice sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana (Legea nr. 371/2005).″
“(2¹) Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca unic la nivel national, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca la nivel de ramura de activitate aplicabil, perioade de referinta mai mari de o luna 3 luni, dar care sa nu depaseasca 12 luni (Legea nr. 371/2002).”
(2²) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2 si (2¹) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului indivudual de munca.
(3) Prevederile alin. (1) (2) si (2¹) nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani.″ (O.U.G. nr. 65/2005)

Art. 112. - (1) Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

Art. 116. - Angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat.

SECTIUNEA 2
Munca suplimentara

Art. 117. - (1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 109, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 118. - ″(1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara cu respectarea prevederilor art. 111 sau art. 112, dupa caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 111 sau art. 112, dupa caz, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.″ (O.U.G. nr. 65/2005)
Art. 119. - (1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia.
(2) in aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

Art. 120. - (1) in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 119 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Art. 121. - Tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca suplimentara.

Numarul de ore suplimentare este 48(total ore ce pot fi lucrate)- 40(programul normal de lucru = 8 ore suplimentare pe saptamana. Acestea pot fi depasite dar la calculul pe 3 luni sa fie tot 8 ore pe saptamana. Adica luna 1 are o medie de 3 ore suplimentare pe saptamana luna 2 are o medie de 12 ore suplimetarea pe saptamana......etc dar media pe cele 3 luni sa nu fie mai mare de 8 ore.
Mai multe ore suplimentare fata de specificatiile lg. nu se pot plati pt. nu se pot face aceste ore.
Plata lor este minim 75% spor adica ora se plateste salariul pe ora + 75% din acesta ( sau +100%.)Se poate prevedea in CCM ca plata pe saptamana sa fie cu spor de 75% iar sambata si duminica de 100%, sau chiar in CIM salariatilor.
Aceasta nu inseamna ca nu aveti obligativitatea de a asigura zilele libere conform legii si ca salariatii daca sunt platiti cu un spor mai mare sambata si duminica nu tr. asigurat liberul saptamanal

Repausul saptamanal

Art. 132. - (1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) in situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
"(4) in situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor." (O.U.G. nr. 55/2006)
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2).



Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Iulie 2007
adelaida_07, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata si calculul orelor suplimentare SURUBARU OVIDIU SURUBARU OVIDIU La societatea la care muncesc ,conducerea a facut niste norme metodologice de calcul si plata a orelor suplimentare ,,ciudata\'\' si in avantajul lor .Astfel ... (vezi toată discuția)
Calcul salariu ncris78 ncris78 Cum se calculeaza salariul pentru un angajat care lucreaza luni 10 ore, de marti pana sambata 8 ore/zi, avand liber duminica? Salar incadrare 800 lei brut. E ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare negut_dorina negut_dorina As dori sa stiu cu cat se platesc orele suplimentare in zilele lucratoare in procent?dar orele lucrate sambata si duminica (vezi toată discuția)