avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Calcul salariu
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Calcul salariu

Cum se calculeaza salariul pentru un angajat care lucreaza luni 10 ore, de marti pana sambata 8 ore/zi, avand liber duminica? Salar incadrare 800 lei brut. E legal un asemena program de lucru?
Cel mai recent răspuns: Dragos Stefan , Consultant resurse umane 09:21, 14 Februarie 2013
art.122 C.M. -se compenseaza cu ore libere platite in urmatoarele 60 de zile sau se plateste daca nu se pot acorda libere prin acordarea unui spor de min 75 % din sal de baza.

la art.114 CM durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

iar la acelasi art. alin 2 prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Februarie 2013
Carmen Jurubita, Contabil
@ncris78

Codul muncii:

Art. 137. - (1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal constituie contraventie si se sanctioneaza de inspectorii de munca cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul muncii peujen peujen lucrez la o firma la care se lucreaza sambata,cu noul cod al muncii conform noilor reglementari repausul saptamanal trebuie sa fie de 48 de ore consecutiv de ... (vezi toată discuția)
Referitor ore suplimentare ioana.1960 ioana.1960 Va rog sa ma ajutati !!! In Codul Muncii scrie ca se pot lucra 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare, si ca aceste ore suplimentare se pot ... (vezi toată discuția)
Plata si calculul orelor suplimentare SURUBARU OVIDIU SURUBARU OVIDIU La societatea la care muncesc ,conducerea a facut niste norme metodologice de calcul si plata a orelor suplimentare ,,ciudata\'\' si in avantajul lor .Astfel ... (vezi toată discuția)