avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata si calculul orelor suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata si calculul orelor suplimentare

La societatea la care muncesc ,conducerea a facut niste norme metodologice de calcul si plata a orelor suplimentare ,,ciudata'' si in avantajul lor .Astfel sunt socotite ore suplimentare numai orele care depasesc cele 8 ore numai de luni pana vineri .Specificul societatii este de transport persoane iar soferii si vatmani si asimilatii vin la munca si sambata si duminica pe baza unui grafic .Orele lucrate sambata sau duminica nu sunt luate in calcul la ,,gramada'' cu cele de luni-vineri.Astfel in luna August 2008 am facut 232 de ore si mi-au fost platite doar 2 ore suplimentare .Este legala socotirea orelor lucrate sambata sau duminica separat de cele de luni pana vineri ?Daca se poate sa ma lamuriti si cu privire la prevederile legale la care pot apela pentru ca vreau sa dau in judecata societatea.Unde pot gasi modele de cereri de actiune in instanta?
VA MULTUMESC ANTICIPAT !
Cel mai recent răspuns: SURUBARU OVIDIU , utilizator 15:58, 7 Februarie 2009
Prevederile legale din Codul muncii:
Art. 111.
(1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 3 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.
(21) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă la nivel de ramură de activitate aplicabil, perioade de referinţă mai mari de 3 luni, dar care să nu depăşească 12 luni.


Art. 119.
(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

Art. 120.
(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 119 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
In cazul dumneavoastra nu se respecta prevederile codului muncii privind repausul saptamanal:
Art. 132. - (1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2).
Art. 133. - (1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2).
VA MULTUMESC PENTRU AMABILITATEA DE A RASPUNDE LA PROBLEMA MEA .=D>Problema nu este repausul saptamanal ci faptul ca orele lucrate in repaus saptamanal beneficiaza numai de sporul de repaus saptamanal si nu de sporul de ore suplimentare atunci cand media saptamanala , (deci de luni pana duminica in cazul nostru , ele fiind socotite separat) depaseste cele 40 de ore .In mare parte sunt lamurit ce trebuie sa fac dar mai am o problema CEREREA DE CHEMARE IN JUDECATA SI CONTINUTUL SAU IN CAZUL MEU ?? VA MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU AJUTOR !!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor ore suplimentare ioana.1960 ioana.1960 Va rog sa ma ajutati !!! In Codul Muncii scrie ca se pot lucra 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare, si ca aceste ore suplimentare se pot ... (vezi toată discuția)
Munca suplimentara cioncamihaela cioncamihaela daca sunt solicitat sa prestez ore suplimentare sambata si duminica e legal?cum ramine cu repausul saptaminal? (vezi toată discuția)
Probleme salarizare deucu consulting deucu consulting speta e urmatoarea x lucreaya la o firma transport persoane,este incadrat in munca cu un salariu minim pe economie ,8 ore-zi 40 ore pe saptamana,in realitate x ... (vezi toată discuția)