avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 201 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... munca suplimentara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

munca suplimentara

daca sunt solicitat sa prestez ore suplimentare sambata si duminica e legal?cum ramine cu repausul saptaminal?
Cel mai recent răspuns: ContSters61634 , utilizator 08:58, 2 Mai 2011
Conform codului muncii salariatul are dreptul la repaus zilnic şi săptămânal - art. 39 alin. 1 lit b
munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident. - art. 117 (2)

Art. 132. - (1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
(4) În situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor.
(5) Salariaţii al căror repaus săptămânal se acordă în condiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2).
Art. 133. - (1) În cazul unor lucrări urgente, a căror executare imediată este necesară pentru organizarea unor măsuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru înlăturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalaţiilor sau clădirilor unităţii, repausul săptămânal poate fi suspendat pentru personalul necesar în vederea executării acestor lucrări.
(2) Salariaţii al căror repaus săptămânal a fost suspendat în condiţiile alin. (1) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2).
Art. 119. - (1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.
Art. 120. - (1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 119 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
Art. 121. - Tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară.
Codul muncii
sper ca te-am lamurit:D
ar ma fi ceva
durata maxima legala a timpului de munca nu poate sa depaseasca 48 de ore pe sapt., inclusiv cu orele suplimentare bine asta cu anumite exceptii in sesul ca durata poate fi prelungita cu cond. ca media orelor de lucru pe sapt. pe o per. de 4 luni sa nu depaseasca 48 de ore. durata de 4 luni poate sa fi modificata prin contractele colective pana la maxim 6 luni respectiv 12 luni in an cond.
nimeni nu poate fi obligat la munca suplimentaracu exceptia cazului de forta majora
:offtopic: Interventie moderator
@ Marrian


Nu este dorita postarea mai multor mesaje consecutive in aceeasi discutie, cata vreme exista posibilitatea sa editati mesajul anterior (in cele 24 de ore cat poti edita mesajul).
Incalcarea Regulamentului Forumului se sanctioneaza in prima faza cu avertisment, care va fi public si se va posta de catre administrator / moderator in sectiunea de anunturi oficiale a forumului. Abaterile repetate pot duce la inchiderea contului (banare), temporara sau definitiva.

@ ciocanmihaela
daca sunt solicitat sa prestez ore suplimentare sambata si duminica e legal?cum ramine cu repausul saptaminal?

În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
imi cer scuze
:">:((

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legalitate solicitare prestare ore suplimentare Hades2013 Hades2013 Salut, Pana in luna decembrie la societatea unde lucrez exista un protocol de prestare a orelor suplimentare 8 pe luna platite, aceste 8 ore fiind prestate ... (vezi toată discuția)
Plata si calculul orelor suplimentare SURUBARU OVIDIU SURUBARU OVIDIU La societatea la care muncesc ,conducerea a facut niste norme metodologice de calcul si plata a orelor suplimentare ,,ciudata\'\' si in avantajul lor .Astfel ... (vezi toată discuția)
Ore libere in cursul saptamanii pt ore lucrate in week end ContSters133856 ContSters133856 buna va rog sa imi spuneti la cate ore libere platite in cursul saptamanii are dreptul un angajat care lucreaza 11,5 ore sambata si 11,5 ore duminica? la 23 ... (vezi toată discuția)