avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legalitate solicitare prestare ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legalitate solicitare prestare ore suplimentare

Salut,
Pana in luna decembrie la societatea unde lucrez exista un protocol de prestare a orelor suplimentare 8 pe luna platite, aceste 8 ore fiind prestate in doua sambete din luna cate 4 ore de dimineata pana la pranz. Din luna decembrie s-a renuntat la solicitarea de a presta ore suplimentare conform angajamentului prezentat si apare in forma de mai jos :
"
Decizia privind suspendarea activitatii in ziua de sambata s-a abrogat, drept urmare incepand cu aceasta sambata se reia lucrul( 4 ore de la 9.00 – 13.00).
Astept voluntari pentru demararea proiectului, altfel voi fi nevoit sa desemnez!
Atentie, orele nu vor fi platite ci se vor compensa prin acordarea de ore libere in cursul zilelor lucratoare.8 ore lucrate in weekend echivaleaza cu o zi libera in cursul saptamanii( acordata cand considera compania ca se poate dispensa de serviciile dvs.)Cele 8 ore( 1zi) se poate acorda in maxim 60 zile de la prestatia salariatului.
"

Va rog sa imi spuneti cat de legala este aceasta solicitare avand in vedere prevederile Codului Muncii mai exact Art. 120.
Eu o consider abuziva si ilegala insa as dori parerea expertilor.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:28, 20 Februarie 2013
1. Este si nu prea este legala decizia angajatorului .......... partea nelegala se refera la faptul ca acesta nu poate decide cine va efectua munca suplimentara , intrucat Codul Muncii prevede expres ca munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

2. Munca suplimentara este una, iar munca in zilele de repaus este altceva ... prin urmare, angajatorul confunda cele doua notiuni.

3. Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern, situaţie în care se va negocia şi acorda un spor la salariul de bază.

art.137 c.mun.
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Asadar daca orele suplimentare solicitate nu sunt platite si nu exista o situatie de forta majora, angajatorul nu imi poate solicita prestarea de munca inafara celor 8 ore/zi respectiv 40 de ore pe saptamana decat daca achita prestatia mea in zilele de repaus saptamanal in conformitate cu prevederile art. 123 C .muncii alin. 2 pentru ca de recuperat in timpul saptamanii nu se pune problema.


Multumesc !
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2013
Hades2013, utilizator
Munca suplimentară se efectuează la solicitarea angajatorului, dar cu acordul dvs ... Pentru zilele de repaus saptamanal lucrate - sambata si duminica -, chiar si in cazul in care este vorba doar de cateva ore, angajatorul va trebui sa acorde un spor la salariu, spor care va fi stabilit prin contractul colectiv de munca sau contractul individual ori reg.intern al acestuia. In afara acestui spor, angajatorul are obligatia de a acorda si alte doua zile consecutive drept repaus saptamanal. Prin contractul colectiv incheiat la nivel de unitate sau prin regulamentul intern se pot stabilite alte zile drept repaus saptamanal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare GABRIEL1960 GABRIEL1960 Se pot efectua ore suplimentare in limita a 48 ore saptamanal fara obligatia angajatorului de a acorda repaos 48 ore consecutive? Daca da in ce mod? Precizez ... (vezi toată discuția)
Compensare ore suplimentare sorinnell sorinnell Buna ziua, De vreo doua luni firma la care lucrez nu ne mai plateste orele suplimentare. Pentru o zi lucrata in weekend primim 8 ore libere peste saptamana, ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare Anamaria1313 Anamaria1313 Buna ziua, Intalnesc urmatoarea situatie: angajatii lucreaza 8/zi, 40/saptamana. In cazul in care este necesar sa se lucreze sambata, ceea ce ar insemna ore ... (vezi toată discuția)