avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare

Buna ziua,
Intalnesc urmatoarea situatie: angajatii lucreaza 8/zi, 40/saptamana.
In cazul in care este necesar sa se lucreze sambata, ceea ce ar insemna ore suplimentare si nu ar fi posibila comensarea cu zile libere si orele suplimentare s-ar plati cu un spor de 100% ar fi suficient? sau trebuie acordata si o zi libera deoarece angajatul nu ar mai avea 2 zile libere consecutive de repaus?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:48, 17 Noiembrie 2014
Munca in zilele de repaus saptamanal nu este condiderata munca suplimentara.

In situatia in care un salariat lucreaza sambata sau duminica, angajatorul are obligatie de a-i acorda un spor la salariu plus o zi libera.
Ma puteti ajuta va rog si cu baza legala, in CM gasesc doar baza pentru spor ( art.123 alin.2) dar nu si pentru ziua libera, Va multumesc
Art. 137 C.mun.
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
...

Ce ati postat dvs este pentru munca suplimentara care nu se aplica in cazul muncii in zilele de repaus saptamanal.
Va multumesc pentu raspunsuri, insa nu sunt lamurita. Ma intereseaza cazul in care ar lucra in ziua de sambata, aceste ore se platesc dublu si atat? nu trebuie dat liber in urmatoarele 2 zile (duminuca si luni)?
Daca se lucreaza sambata orele nu se platesc dublu , ci cu un spor prevazut in ccm , in c.i.m. sau prin regulamentul intern la care se adauga o zi libera.

Alte discuții în legătură

Orele suplimentare Anacrsitina Anacrsitina Sunt confuza total,va rog sa ma ajutati.La un magazin unde sunt 3 vanzatoare,se lucreaza si sambata,prin rotatie.,motiv pentru care salariatele primeau zi ... (vezi toată discuția)
Munca suplimentarã în zilele de repaus sãptãmânal, sãrbãtori legale etc kicsiagi kicsiagi Munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care conf. legii nu se lucrează, în cadrul schimbului ... (vezi toată discuția)
Ore lucrate in weekend ! enco enco Situatia este urmatoarea : un angajat lucreaza intr-o luna 6 ore intr-o zi de sambata. Pentru aceasta primeste 2 zile libere platite (cu tariful orar ... (vezi toată discuția)