avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore libere in cursul saptamanii pt ore lucrate in week ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore libere in cursul saptamanii pt ore lucrate in week end

buna
va rog sa imi spuneti la cate ore libere platite in cursul saptamanii are dreptul un angajat care lucreaza 11,5 ore sambata si 11,5 ore duminica? la 23 de ore, sau dublul oreleor lucrate, adica 46?

multumesc
Cel mai recent răspuns: Marius Iliescu , Consultant resurse umane 13:35, 9 Martie 2010
Codul Muncii Art. 132. - (1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
(4) În situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor.
(5) Salariaţii al căror repaus săptămânal se acordă în condiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2).
__________
Alin. (4) a fost modificat prin art. I pct. 31 din O.U.G. nr. 55/2006.


Art. 133. - (1) În cazul unor lucrări urgente, a căror executare imediată este necesară pentru organizarea unor măsuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru înlăturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalaţiilor sau clădirilor unităţii, repausul săptămânal poate fi suspendat pentru personalul necesar în vederea executării acestor lucrări.
(2) Salariaţii al căror repaus săptămânal a fost suspendat în condiţiile alin. (1) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2).



in concluzie, 23 de ore acordate consecutiv (norma fiind de 8 ore..3 zile consecutive) + un spor la salariu stabilit prin CCM
In urmatoarele 30 zile aveti dreptul la zile libere platite pentru prestarea in zilele de sambata si duminica. Daca ati lucrat 23 h aveti dreptul la 23 ore libere platite.
Ultima modificare: Duminică, 7 Martie 2010
Doina Elena, Consultant resurse umane
problemele care se ridica sunt legate de repausul saptamanal si de munca suplimentara.
1. Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica. Prin regulamentul intern repausul poate fi acordat si in alte zile iar salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv?individual.
2. Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile.
Prin urmare, salariatul va beneficia de cele 2 zile libere consecutive in cursul saptamanii, in conditiile de la pct 1 si de 7 ore libere in conditiile ede la pct 2

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repaus saptamanal veterin veterin In fiecare sambata si duminica lucrez cate 4 ore. cum poate angajatorul sa imi dea 2 zile libere consecutive pe saptamana cu respectarea normei medii de 40 ... (vezi toată discuția)
Intrebare dadiana dadiana In luna februarie 2010 am efectuat un total de 160 de ore lucrate dintre care 16 ore lucrate duminica. Mi-a fost acordata o alta zi din saptamana libera precum ... (vezi toată discuția)
Lucru in week-end ContSters60781 ContSters60781 Buna! Munca sumplimentara, se compenseaza cu ore libere platite, in urmatoarele 60 de zole iar daca nu cu spor la salariu, de minim 75%. Ce este diferit, ... (vezi toată discuția)