avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... INTREBARE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

INTREBARE

In luna februarie 2010 am efectuat un total de 160 de ore lucrate dintre care 16 ore lucrate duminica. Mi-a fost acordata o alta zi din saptamana libera precum si sambata . As vrea sa stiu daca mi se cuvine un spor salarial , tin sa precizez ca in lunile precedente mi s'a acordat spor de festivitate pentru duminicile lucrate . M-am adresat resurselor umane , iar explicatia pt taierea sporului face referire la art 15 al1 si 2 .... este legal ?? mai ales ca nu am efectuat ore suplimentare , si nu am fost informata din partea firmei de o taiere a sporului pt duminicile lucrate .
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:47, 21 Martie 2010
Sporurile, in conditiile crizei, se acorda numai daca societatea le include in CCM si CIM in vigoare.
Daca ati efectuat ore suplimentare, angajatorul este obligat sa va acorde in schimb zile libere si, numai in situatia in care acest lucru nu este posibil, sa vi le plateasca. ;)
In Codul muncii este specificat ca se plateste un spor la salariu daca zilele de repaus saptamanal sunt altele decat sambata si duminica.
Acest spor se da pentru ca nu aveti zilele libere odata cu ceilalti, deci sunteti prejudiciat, chiar daca beneficiati de ele in cursul saptamanii.

Art. 132. - (1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă. "(4) În situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor." (O.U.G. nr. 55/2006)
(5) Salariaţii al căror repaus săptămânal se acordă în condiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2).

Art. 133. - (1) În cazul unor lucrări urgente, a căror executare imediată este necesară pentru organizarea unor măsuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru înlăturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalaţiilor sau clădirilor unităţii, repausul săptămânal poate fi suspendat pentru personalul necesar în vederea executării acestor lucrări.
(2) Salariaţii al căror repaus săptămânal a fost suspendat în condiţiile alin. (1) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2).
Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern, situaţie în care se va negocia şi acorda un spor la salariul de bază.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore libere in cursul saptamanii pt ore lucrate in week end ContSters133856 ContSters133856 buna va rog sa imi spuneti la cate ore libere platite in cursul saptamanii are dreptul un angajat care lucreaza 11,5 ore sambata si 11,5 ore duminica? la 23 ... (vezi toată discuția)
Repaus saptamanal veterin veterin In fiecare sambata si duminica lucrez cate 4 ore. cum poate angajatorul sa imi dea 2 zile libere consecutive pe saptamana cu respectarea normei medii de 40 ... (vezi toată discuția)
Lucru in week-end ContSters60781 ContSters60781 Buna! Munca sumplimentara, se compenseaza cu ore libere platite, in urmatoarele 60 de zole iar daca nu cu spor la salariu, de minim 75%. Ce este diferit, ... (vezi toată discuția)