avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii program de lucru hotel restaurant
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

program de lucru hotel restaurant

Am o mare problema cu pontajul personalului din locatie si as aprecia foarte mult sugestiile dvs. Momentan dispunem de:
- 3 ospatri
- 4 bucatari
- 3 receptioneri

Am citit pe acest forum ca ar trebui sa le trecem in CIM ca lucreaza cu program de lucru inegal, dar cum sa apara programul de lucru in regulamentul intern? Puteti sa ma ajutati si cu un model de regulament intern?


Apreciez foarte mult raspunsurile dvs si va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 22:35, 8 Februarie 2010
Model Regulament intern gasiti pe acest fforum: www.avocatnet.ro/content/con...

Pentru a va raspunde ar trebui cunoscut programul restaurantului,intervalul orar.
imi cre scuze ca revin atat de tarziu cu un raspuns. Hotelul este deschisnon-stop iar restaurantul in principu are program de lucru 8-22 dar pentru ca lucram intr-o statiune turistica pentru cursul saptamanii programul este 8-18 in timp ce vineri si sambata, in special cand avem evenimente festive, terminam si la 5 dimineata.

Astept cu interes raspunsul dvs. Multumesc inca o data pentru ajutor
Codul Mucii-Art. 109. - (1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
Art. 110. - (1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.
Art. 111. - (1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 3 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână
(21) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă la nivel de ramură de activitate aplicabil, perioade de referinţă mai mari de 3 luni, dar care să nu depăşească 12 luni
Art. 112. - (1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.
Art. 113. - (1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.

CCM unic-Art 10 (7) La locurile de muncă unde, datorită specificului activităţii, nu există posibilitatea încadrării în durata normală a timpului zilnic de lucru pot fi stabilite forme specifice de organizare a timpului de lucru, după caz, în tură, tură continuă, turnus, program fracţionat; locurile de muncă la care se aplică aceste forme specifice de organizare, precum şi modalităţile concrete de organizare şi evidenţă a muncii prestate se stabilesc prin contractul colectiv de muncă la nivel de ramură, grupuri de unităţi sau unităţi
(11) Când munca se efectuează în schimburi, durata timpului de muncă va putea fi prelungită peste 8 ore pe zi şi peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă maximă de 3 săptămâni, să nu depăşească 8 ore pe zi sau 48 de ore pe săptămână.
Art. 16. - (1) Munca prestată în intervalul dintre orele 22 şi 6, cu posibilitatea abaterii cu o oră în plus sau în minus faţă de aceste limite, este lucru în timpul nopţii.
(2) Durata normală a timpului de muncă pentru salariatul în regim de noapte nu poate depăşi o medie de 8 ore pe zi, calculată pe o perioadă de referinţă de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal.
(6) Salariaţii care urmează să desfăşoare cel puţin 3 ore de muncă de noapte sunt supuşi unui examen medical gratuit înainte de începerea activităţii şi după aceea, periodic.
Art. 41. (3) Sporurile minime ce se acordă în condiţiile prezentului contract sunt:
c) pentru orele suplimentare şi pentru orele lucrate în zilele libere şi în zilele de sărbători legale ce nu au fost compensate corespunzător cu ore libere plătite se acordă un spor de 100% din salariul de bază;
e) pentru lucrul în timpul nopţii, 25% din salariul de bază;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Timp liber mitubisi75 mitubisi75 la 16 ore lucrate la tura care este timpul de odihna legal? (vezi toată discuția)
Marire program de lucru legal sau ilegal glt2112 glt2112 Buna ziua, Va prezint succint situatia: Am primit o decizie prin fax la o sucursala a firmei, prin care se comunica schimbarea programului de functionare al ... (vezi toată discuția)
Ore/zi alinazaz alinazaz va rog frumos sa imi spuneti cate ore pe zi are voie sa lucreze un salariat? va multumesc (vezi toată discuția)