ACCES GRATUIT
Pensii comunitare și internaționale: Casele de pensii vor trebui să răspundă cererilor de pensionare ale celor care locuiesc în străinătate în cel mult șase luni
Când vine vorba despre pensiile naționale, Legea pensiilor stabilește un termen de 45 de zile pentru admiterea sau respingerea unei cereri de pensionare. În schimb, în cazul pensiilor comunitare și internaționale, legea nu stabilește un termen clar în care casele de pensii să răspundă cererilor de pensionare transmise de cei ce locuiesc peste hotare. Acest lucru se vrea schimbat acum, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbaterea senatorilor, astfel încât casele de pensii să fie obligate să răspundă cererilor de pensionare formulate de cei ce locuiesc în străinătate în cel mult jumătate de an.
Articolul continuă mai jos
Propunerea legislativă de la Senat vizează modificarea
Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii, pentru a elimina discrepanța existentă în prezent atunci când vine vorba despre soluționarea cererilor de pensii naționale și a celor internaționale ori comunitare, respectiv lipsa unui termen pentru soluționarea celor din urmă.
Astfel, prin proiectul de față se propune introducerea unui termen specific, de șase luni, în care casele de pensii să răspundă solicitărilor de pensionare venite de la persoane ce locuiesc în afara țării.
Mai exact, Legea pensiilor va stabili, după ce proiectul va ajunge să se aplice, că
“în aplicarea instrumentelor juridice cu caracter internaţional şi european la care România este parte, admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii competentă din România, în termen de 6 luni de la data înregistrării cererii”.
Acest termen va putea fi prelungit cu maximum trei luni în situaţia în care, pentru soluţionarea cererii, sunt necesare documente şi/ sau operaţiuni suplimentare.
În prezent, legea stabilește un termen doar pentru solicitanții pensiilor comunitare şi internaţionale, adică pentru persoanele care au locul de ședere permanentă în străinătate, și anume de șase luni, în care aceștia trebuie să prezinte caselor de pensii documentele necesare stabilirii dreptului la pensie.
Dacă nu se respectă termenul stabilit pentru transmiterea documentelor necesare, cererea de pensionare se soluționează prin decizie de respingere.
Pe de altă parte, actualele reguli prevăd că, în cazul pensiilor naționale, admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii.
Potrivit inițiatorilor,
“la data de 31 decembrie 2023, peste 2.616 de dosare de pensii comunitare/ internaţionale au înregistrat întârzieri de soluţionare mai mari de 6 luni”.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să fie adoptat în Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)